loading

A világ legnagyobb teljesítményű tengeri szélturbinája jelenleg a GE 2018-ban bemutatott, 14 megawattos, Haliade-X nevű szerkezete, ami 260 méter magas, míg a rotor teljes átmérője 220 méter, egy-egy lapát pedig 107 méteres. A Haliade-X lapátjainak egyetlen körbefordulása annyi energiát termel, amivel egy átlagos háztartás két napi ellátása biztosítható. A turbina Hollandiában felállított prototípusa tavaly rekordot döntött, miután egy nap alatt 312 megawattóra villamos energiát termelt folyamatosan.

Most jön a történet kevésbé meglepő része: jön Kína, és épít egy még nagyobbat. A kínai MingYang Smart Energy Group a héten bejelentette a nyugati társánál kevésbé megkapó nevű MySE 16.0-242 szélturbina fejlesztését. A 16 megawattos turbina magassága csak kicsivel nagyobb (264 méter), de a rotor átmérője már jóval túltesz a GE szerkezetén a maga 242 méterével, 118 méteres lapátokkal – ez azt jelenti, hogy egy körbefordulás alatt hat focipályányi területet jár be.

Elképzelni is nehéz, hogy hogy épül majd fel ez a gigantikus építmény, és hogy kerül az óceán közepére, de az nem kérdés, hogy az óriási teljesítményű szélturbinák elengedhetetlenek lesznek a klímaváltozás elleni harc egyik fontos elemében, a tiszta energia termelésében. A MingYang még nem tudta megmondani, hogy az óceán fenekére horgonyozzák majd a turbinát, vagy egy úszó állomáson helyezik el.

Mivel egy ekkora építmény elhelyezésének és működtetésének valószínűleg van valamilyen hatása az óceán élővilágára és ökoszisztémáira, brit kezdeményezésre létrehozták az ECOWind nevű kutatási programot, amely során négy évig tanulmányozzák a nyíltvízi szélenergia természeti hatásait.

Kína már három éve vezeti a tengeri szélenergia piacát, tavaly pedig a világ tengeri szélenergia-kapacitásának több mint feléért felelt. A MingYang idén megkötötte az első európai üzletét is: az olasz partoktól nem messze, Taranto városához közel épül majd fel a 10 turbinából álló szélfarm, ami egyben a Földközi-tengeren megvalósuló első szélenergia-projekt is lesz.

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout.
– Michal Smart

A gigantikus MySE 16.0-242 prototípusát 2022-ben tervezik megépíteni, és a MingYang reményei szerint 2024 elején kereskedelmi forgalomba is hozhatják a turbinákat.

Forrás: qubit.hu