loading

A többség ellenzi a Paksi Atomerőmű bővítését egy friss közvélemény-kutatás szerint. A Medián által készített felmérésben megkérdezettek különösen az építkezésre felvett orosz hitellel szemben vannak ellenérzésekkel. 82 százalék szerint az atomenergia helyett a megújuló energiaforrásokat kellene az államnak támogatnia.

A kutatás eredményeit az azt megrendelő Jávor Benedek, az Európai Parlament képviselője (Párbeszéd) ismertette blogján.

A Medián által júniusban végzett felmérés szerint, a teljes szavazókorú népességnek 41 százaléka támogatja, hogy Pakson a már meglévő mellett új atomerőmű épüljön, a válaszadók több mint fele (51 százalék) nem ért egyet az atomerőmű-építéssel általában.

Paks 2: a többség nem kér belőle - Kétharmad az orosz hitel ellen
(forrás: Medián/Jávor Benedek)

Ami a projekt finanszírozását illeti, a válaszadók kevesebb, mint harmada (31 százalék) támogatja az orosz hitelből történő építkezést.

Majdhogynem egyhangú vélemény (82%-os támogatás) szerint az atomenergia helyett a megújuló energiaforrásokat kellene az államnak támogatnia. Az atomenergiát csupán 13 százalék tartja támogatandónak, és a kormány szénbánya újranyitási tervei szempontjából az is izgalmas, hogy a szenet pusztán 1 százalék tekinti támogatandónak.

Paks 2: a többség nem kér belőle - Kétharmad az orosz hitel ellen

(forrás: Medián/Jávor Benedek)

 

Forrás: Portfolio.hu