loading

A Vortex Bladeless nevű cég európai startup szerkezete lapátok nélkül is képes elektromos áramot termelni.

A klímaváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb része, hogy sikerüljön szén-dioxid kibocsátás nélkül energiát előállítani. Erre valók például a szélerőművek, melyek ránézésre mind egyformák, legfeljebb a lapátok hossza és a magasságuk miatt térnek el egymástól. A spanyol Vortex Bladeless nevű cég azonban gondolt egy merészet, és egy egészen különleges megoldással állt elő.

Ellentétben a hagyományos szélerőművekkel, a jó pár éve fejlesztett, újfajta szerkezetnek nincs lapátja. A startup szerint így nem áll fenn az a veszély sem, hogy a folyamatosan forgó lapátok miatt elpusztulnak az arra repülő madarak. A szerkezet ehelyett az örvénylő szél és vibráló mozgása segítségével állítja elő az elektromos áramot. A Reddit felhasználói csak skybrator néven emlegetik, talán érthetően.

A szerkezet titka, hogy az alapzatra egy rugalmas rúd segítségével egy könnyű hengert rögzítettek. Ez a körülötte fújó szélnek köszönhetően folyamatosan rezeg, ez a rezgés pedig elektromos áramot generál.

A régóta fejlesztés alatt álló szélerőmű működéséről minap tanulmányt is publikáltak a fejlesztők. A cég azt állítja, a 3 méter magas készülék még viszonylag enyhe szélben is jól teszi a dolgát. A norvég Equinor nevű olajtársaság a 10 legígéretesebb energetikai startup közé választotta be a spanyolokat.

Hogy mikor helyezhetik üzembe az első ilyen szélerőművet – ha egyáltalán sor kerül erre –, egyelőre nem tudni.

Forrás: HVG.hu