Hírek

Tavaszi szél

2017.04.23 Forrás: HVG (2017. ápr. 20. 58. oldal)

Új megújuló energiás rekord született Németországban: minden korábbinál több, összesen 19,48 terawattóra zöldenergiából nyert árammennyiséget tápláltak máciusban a német hálózatokba, vagyis a teljes a teljes havi árammennyiség 41 százalékát a megújulókból nyerték.

A korábbi csúcs (18 TWh) 2015 decemberében született. (Összehasonlításképpen: Magyarországon tavaly 43,75 TWh volt az egész éves villamosenergia-felhasználás.) Az új német rekord jelentőségét növeli, hogy igazi "csapatjátékból" született: nem csupán a folyamatosan bővülő szélfarmok vagy naperőművek, hanem a különféle zöldek együttesen produkáltak minden korábbinál többet. A nap és a szél 12,5 TWh-t termelt, 4,5 TWh volt a biomassza-erőművek teljesítéménye, és vízenergiából is összejött mintegy 2 TWh.

Mindez egybeesett a német atomerőművi termelés hetvenes évek óta mért legalacsonyabb szintre juttatásával: több erőmű is (a Neckar-westheim II., a Phillippsburg II., illetve a grohndei és a brokdorfi reaktorok) részleges vagy csökkentett teljesítéménnyel működik. Az energiamixben a zöld előretörését tovább segíti, hogy a tervek szerint idén nyáron leáll a gundremmingeni atomerőmű B blokkja is.