Hírek

Tavaly 329 milliárdot fektetett a világ a megújulókba

2016.01.21 Forrás: Smartinvest.hu

2015-ben összesen 329 milliárd dollárt fektettek a megújuló energiaforrásokba világszerte. Az országok között Kína vezet 111 milliárd dollárral, a kelet-ázsiai országban ráadásul további bővülés várható. Európában 100 milliárd eurót tesz elérhetővé klímavédelmi programok finanszírozására az Európai Befektetési Bank, amely tavaly 20.6 milliárdot fektetett zöld projektekbe. A Bloomberg jelentése kiemeli: a nemzetközi szankciók felfüggesztését követően Iránban is megindulhat a megújuló energiaforrások kiaknázása, és 2020-ra várhatóan 5.6 gigawatt összesített megújuló energiakapacitással fog rendelkezni a közel-keleti állam.

Tavaly összesen 329 milliárd dollárt – nagyjából 95 400 milliárd forintot – fektettek a megújuló energiaforrásokba, illetve az ezekkel foglalkozó cégekbe világszerte. Ennek több mint fele Kelet-Ázsiából érkezett. Az országok közötti első helyen Kína áll 111 milliárd dollárral – írja a Bloomberg New Energy Finance.

Peking részéről ráadásul további fejlesztésekre lehet számítani, amelyek célja, hogy a kelet-ázsiai ország gazdasága tovább távolodjon a széntől és minél inkább átálljon a kevésbé szennyező technológiákra. Ennek részeként várhatóan egy új, nemzeti szén-dioxid kvótakereskedelmi programot is elindítanak majd, amelyben nagyjából 10.000 cég vehet majd részt. E lépések bejelentésére várhatóan idén márciusban kerül sor, amikor a kínai vezetés bemutatja az ország új – összességében pedig 13. – ötéves tervét, amelyben a 2016 és 2020 közötti időszak főbb irányait foglalják össze.

Eközben Európa is igyekszik tovább fejleszteni megújulóenergetikai portfólióját, amelynek keretében az Európai Befektetési Bank 100 milliárd eurót – mintegy 31 500 milliárd forint – tesz elérthető klímavédelmi programok finanszírozására. A tavalyi évben ugyanez az intézmény 20.6 milliárd eurót fektetett különböző zöld projektekbe.

A Bloomberg New Energy Finance emellett kiemelte, hogy a következő években várhatóan Iránban is magasabb fokozatba kapcsol a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó projektek megvalósítása. Az országban már most is hatályban van egy a megújulók számára kifejezetten kedvező kötelező átvételi árrendszer, de az igazi katalizátor a nemzetközi szankciók felfüggesztése lehet. Számítások szerint a mostani 400 megawattról 5.6 gigawattra nőhet az ország, vízerőművek nélkül számított megújuló energia kapacitása 2020-ra, amelyből a szél várhatóan 3.9 gigawattot, míg a nap 1.4 gigawattot tesz majd ki.