Hírek

Széllel hasítanak a spanyolok

2014.07.13 Forrás: Greenfo.hu

A spanyol elektromos hálózatot üzemeltető Red Electica Espanola friss adatai szerint a kontinentális Spanyolország elektromos áram szükségletének 42,2 %-át fedezték a megújuló energiaforrások, elsősorban a szélenergia.

A szélerőműveknek a 2012-es 18,1% helyett tavaly már a spanyolországi elektromos energia 21,2%-át köszönhették.  Eközben a vízerőművek a szükséglet 14,6%-át látták el, a napenergia a kereslet 4,8%-át, a megújuló hőenergia 2%-át, a biomasszához hasonló egyéb megújuló energiaforrások pedig az elektromos energia szükséglet 2%-át biztosították.

A megújuló energia előretörése miatt egy százalékponttal mérséklődött az atomerőművekben előállított villamos energia aránya, a fosszilis energiahordozók – így a szén – által előállított áram aránya pedig jelentősen csökkent. A fosszilis üzemanyagokból előállított elektromos energia aránya a 2012-es 19,3%-ról tavaly 14,6%-ra esett.

Mindez jelentős csökkenéshez vezetett a széndioxid-kibocsátás terén, egy év alatt 60 millió tonnával, azaz 24,8%-kal csökkent a széndioxid-kibocsátás- írta a hungarian.cri.cn.