Hírek

Számíthatunk a szélre

2016.01.08 Forrás: Piacesprofit.hu

2030-ra, vagyis 15 éven belül villamosenergia-igényeink negyedét tudnánk lefedezni szélenergiával. Részesedésük az EU energiamixéből jelenleg 10%.

Az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) adatai szerint a következő 15 évben 320 gigawattos kapacitást tudnának elérni a tagállamok együttvéve – feltéve ha betartják vállalásaikat a megújuló energiák részesedésének bővítésére vonatkozóan. Ehhez kormányzati akarat és megfelelő jogi környezet szükséges.

A szélenergiás eszközök árszintje az elmúlt néhány esztendőben drasztikusan csökkent, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) becslése szerint 5 év alatt 30%-kal lett olcsóbb. A szélenergia-infrastruktúra ára még sebesen csökkent, ráadásul itt technológiai javulás is tapasztalható, a szolárpanelek nagyobb százalékú hatékonysággal képesek hasznosítani a napsugarakat, mint néhány évvel korábban.

A fejlett ország energiaszektorának növekedése már csak a megújuló energiáknak köszönhető, mutatott rá Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a The New York Times-ban. (Értsd: a fosszilis üzlet nem bővül.) (Japán az atomlatasztrófa után döntött úgy, hogy szélre vált.

Az EWEA szerint a szélenergiás telepek építése 334 000 embernek nyújtana megélhetést.

A szélenergiával kapcsolatos fejlesztések már-már sci-fi szerűek. Hamarosan héliummal töltött repülő szélturbinák (Bouyant Airbone Turbine) szolgáltatnak megújuló energiát Alaszkában. A prototípus már tesztelés alatt áll.

Vállalások

2014 októberében az EU 28 tagországa elkötelezte magát a 2030-ra vonatkozó energiacélok mellett. Ezek értelmében:

  • 2030-ra az 1990-es bázisévhez képest 40 %-kal csökkentik az üvegházgáz-emissziót.
  • 2030-ra 27 %-ra növelik a megújuló energiák arányát az energiamixben. (2020-ra 20 % a vállalás.)
  • A megújulók arányával az a baj, hogy uniós szintre vonatkozik, tehát egyik állam rosszabbul teljesíthet e téren, s a másik, zöldebb ország javíthatja az összeredményt.
  • Eddig Németországnak sikerült, hogy energiafogyasztásának több mint 25 %-át biztosítja megújulókból. Berlin szeretné, ha az energiacél kötelező érvényű lenne tagállami szinten. Ennek viszont ellenállt Anglia, ahol több atomerőmű építése van tervbe véve, tehát ott ezek kapacitásán túlmenően alacsony igény lenne a megújulókra, mert atomenergiával tudnák le az emissziócsökkentést.

Forrás: Reuters