Hírek

Sem az RWE sem az EON nem épít atomerőművet az Egyesült Királyságban

2012.04.20 Forrás: www.electric.co.uk
A két német energetikai óriás a pénzügyi helyzetre és a fukushimai atomkatasztrófa utáni német atomenergia stopra hivatkozva úgy döntött nem fog atomerőművel építeni az Egyesült Királyságban.

Az RWE és az EON együtt, korábban összesen 15 milliárd fontnyi nukleáris beruházást tervezett, de végül meggondolták magukat. A két cég jelezte, hogy az Egyesült Királyság "nem tehet semmit a döntés megváltoztatásáért", az végleges. A döntés mögött számos indok van. Egyrészt a jelenlegi gazdasági helyezetben mind a két cég úgy érzi, hogy az atomenergetikai befektetések túl sok tőkét kötnek le, túl hosszú és bizonytalan a megtérülési idő, ezért gyorsabb, biztosabb projekteket keresnek. Másik ok, hogy a fukushimai atomkatasztrófa után Németország úgy döntött mielőbb leállítja, és megújuló energiaforrásokkal helyettesíti az atomerőműveket, ami a német cégek számára is nyomás.

Az EON és RWE döntése nagyon rosszul érinti az Egyesült Királyságot, melynek hosszútávú, jelentős széndioxid-kibocsátás-csökkentési célokat tartalmazó energiastratégiája nagy szerepet szánt volna az atomenergiának.

Az eredeti (angol)  cikk itt olvasható.