Hírek

REMIT hazai alkalmazása

2013.12.23

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013. november 29-én fórumot tartott a "REMIT hazai alkalmazása" címmel. (REMIT: a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU rendelet). A fórum célja, hogy a piaci szereplők a szükséges információkkal rendelkezzenek a nemrégiben hatályba lépett jogszabály-módosításokkal és változásokkal kapcsolatosan.

 A piaci visszaélések megakadályozásáról szóló szabályozás uniós előírás, a magyar szabályok szerint nálunk 2014. június 29-ig kell bevezetni és megfelelően alkalmazni.

Annyi bizonyosan változik a korábbiakhoz képest, hogy a közzétételt a HUPX megfelelő honlapján, elektronikusan kell megtenni.

A rendelet alkalmazásával kapcsolatos minden információ (érintett személyi kör, mi a bennfenntes információs közzétételi kötelezettség; regisztrációs kötelezettség, stb.) megtalálható az Energiahivatal (http://www.mekh.hu/), a MAVIR/HUPX (http://hupx.hu/home/index) honlapján, valamint a vonatkozó közösségi és magyar rendeletekben (1227/2011/EU rendelet; 57/2013.(IX.27.) NFM rendelet).

A rendeletből fakadó kötelezettségek elmulasztása komoly büntetést vonhat maga után, így kérem mindenképpen tájékozódjon, hogy Önt vagy cégét érinti-e a rendelet hatálya.