Hírek

ÖSSZEFOGLALÓ A 2013. NOVEMBER 29-I KÁT FÓRUMRÓL

2013.12.06

Összefoglaló a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény, illetve az átvételi kötelezettség alá eső villamos energiának az átviteli rendszerirányító által történő szétosztásáról és a szétosztás során alkalmazható árak meghatározásának módjáról szóló 63/2013. (X. 29.) NFM rendelet által szabályozott, új KÁT működési modellel kapcsolatban 2013. november 29-én, 10 órakor tartott KÁT fórumról.

Köszöntőt mondott:

Csomai Kamilla piacműködtetési és gazdasági vezérigazgató-helyettes, MAVIR ZRt.
Alföldy-Boruss Márk osztályvezető, Megújuló Energia Osztály, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Berda Jenő osztályvezető, Villamosenergia-Felügyeleti és -Szabályozási Osztály, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal


A köszöntők elhangzása után, dr. Vajta Mátyás (kötelező átvételi osztályvezető, MAVIR ZRt.) tartott előadást az új KÁT modellről. 

Mint az már mostanra mindenki előtt ismeretes, a MAVIR a KÁT mérlegkörre új allokációs rendszert vezet be 2014. január elsejétől. Annak érdekében, hogy ne kelljen kiegyenlítő energiát vásárolnia, a termelők által feltöltött menetrendek egy hónapon belüli legkisebb mértékét eladja zsinór termelésként, amíg az e feletti részt külön értékesíti. A terv és tényadatok közötti különbség megszüntetéséhez pedig a megelőző 6 havi menetrend teljesülésből számított korrekciós tényezővel veszi figyelembe az aktuális időszakra adott menetrendeket.

Megjegyezzük azonban, hogy ez a változás a KÁT átvevőket érinti. Az erőművek számára, az egyes erőműtípusokra jogszabályban meghatározott menetrend eltérési küszöbértékek átlépése esetén ugyanis továbbra is marad az 5Ft/kWh szabályozási pótdíj.

Az új allokációs rendszer egyik negatív hatása a KÁT-ban termelőkre, hogy - mivel jelenleg a HUPX-en nincs lehetőség napon belüli allokációra - a MAVIR nem tud mit kezdeni a termelőktől kapott napon belüli menetrend módosításokkal. (Még ha az egyébként a minél stabilabb ellátást szolgálná is.) Ezért azt a HUPX intraday funkció megvalósításáig megszünteti. Amihez a szükséges szabályzat módosítás jelenleg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyására vár.

A másik negatív hatás, hogy a menetrend feltöltés határidejét összehangolják a HUPX határidejeivel, vagyis az eddigi 11:30 helyett korábban, 10:00-kor zárják a Napi termelés bejelentés kaput.

Dr. Vajta Mátyás előadásának az anyaga itt érhető el: http://www.mavir.hu/documents/10258/0/K%C3%81T_f%C3%B3rum_20131129.pdf/17644bfc-f337-49ec-83d3-d4ea0053549a

Alább összefoglaljuk, hogy 2014. január 1-től a szélerőmű üzemeltetők milyen termelés-előrejelzéseket adhatnak, vagy kötelesek adni a MAVIR felé:

  • §  Termelői prognózis: A tárgyhónapot követő 12 havi "gördülő"előrejelzést a tárgyhónapot megelőző hónap 7. munkanapjáig kell feltölteni a MEK rendszerbe.
  • §  Havi menetrend: A tárgyhónapra vonatkozó menetrendet is a tárgyhónapot megelőző hónap 7. munkanapig kell feltölteni a MEK rendszerbe.
  • §  Heti menetrend: Ez megszűnik. Helyette a napi menetrend módosítást lehet használni.
    Napi menetrend: A tárgynapra vonatkozó menetrendet a tárgynapot megelőző nap 10-óráig lehet megadni.
  • §  Napon belüli menetrend módosítás: A HUPIX intraday indulásáig felfüggesztve.


A MEK rendszer továbbra is az alábbi linken érhető el: https://195.56.68.56/mek/login.jsp


Kérdések és válaszok:

Az előadás után volt lehetőség kérdések feltételére, amire a megjelent illetékesek válaszoltak.

1. Az MSZIT képviseletében az intraday felfüggesztése kapcsán érkezett az első kérdés:

MSZIT: A 63/2013. NFM rendelet nem ad a MAVIR-nak lehetőséget az beküldött intraday menetrendek befogadásának automatikus elutasítására, e rendszer teljes felfüggeszthetőségére. Valamint megjegyeztük, hogy ez a rendszerstabilitás erősítésével ellentétes irányba mutat, ront a tervezhetőségen.

-          MAVIR KÁT osztály képviseletében rövid és tömör válasz érkezett: a kereskedelmi szabályzat megvitatásra került, ellenvélemény nem érkezett. Mivel jelenleg a hivatal jóváhagyásra vár, már nem áll módjukban ezen változtatni.

2. Az E.ON képviseletében elhangzott kérdés:

E.ON: Miért 0.1 euro/kWh-ban határozták meg a MAVIR számára a minimális értékesítési árat, holott a HUPX-on vannak negatív árak is?
MAVIR: Mert a MAVIR nem akar veszteséget elszenvedni a KÁT átvétel értékesítésén.

3. Ismét MSZIT kérdés:

MSZIT: Várhatólag meddig fog tartani a napon belüli menetrendadás befogadásának felfüggesztése?
MAVIR: Jelenleg nem lehet tudni, mikorra vezetik be a HUPX-on a napon belüli kereskedést.

4. A fórum záró kérdése, szintén az MSZIT részéről:

MSZIT: Szélerőműveknél mekkora szinten határozzák meg a zsinór menetrendet?
MAVIR: Nincs külön szél. A MAVIR együtt, egy nagy csoportként kezeli, az összes KÁT-ban értékesítőt. Összevontan figyeli a megelőző 6 hónap termelését, menetrend adását. És ez alapján határozza meg a korrekciós tényezőt.