Hírek

Minden európai reaktortartályt felül kellene vizsgálni?

2013.09.09 Forrás: Energiainfó
A Nyugat-Európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (Western European Nuclear Regulators' Association – WENRA) azt javasolja az európai nukleáris hatóságoknak, hogy vizsgálják meg valamennyi reaktortartályt a lehetséges kovácsolási hibák miatt.

A javaslatot azt követően fogalmazták meg, hogy 2012-ben leállították a belga Doel-3 és a Tihange-2 blokkot, miután repedésekre utaló jeleket találtak a reaktortartályokon. 2013 elején mindkét blokkot újraindították, miután átvizsgálták a blokkokat üzemeltető Electrabel – a francia GDF Suez leányvállalata – által benyújtott biztonsági dokumentumokat.

A WENRA most azt javasolta, hogy Európában valamennyi reaktortartály vizsgálatát végezzék el. A WENRA azt is közölte, javaslatuk útmutatót is tartalmaz a felülvizsgálat végrehajtásához. Ugyanakkor a nemzeti nukleáris hatóságok feladata, hogy a reaktortartályokról rendelkezésre álló információk alapján meghatározzák a vizsgálatok szükségességét, a vizsgálatok körét, volumenét és a roncsolásmentes vizsgálati módszert, tették hozzá - írta a NucNet.

A WENRA kétlépcsős vizsgálatot javasolt. Az első lépésben felülvizsgálnák a gyártásra és a korábbi felülvizsgálatokra vonatozó adatokat. A második lépésben roncsolásmentes vizsgálatokat végeznének a reaktortartályokon, de csak azokban az esetekben, amelyeket a nemzeti nukleáris hatóság szükségesnek tart.

Hans Wanner, a WENRA elnöke elmondta, miután felfedezték a gyártási hibákra utaló jeleket a Doel-3 és a Tihange-2 reaktornál, alapos vizsgálatokat végeztek a két blokkon. „Fontosnak és szükségesnek tartjuk a probléma feltárását, és hogy valamennyi európai blokkon megtörténjenek a megfelelő intézkedések.”

A WENRA az atomerőművel rendelkező európai uniós tagországok nukleáris hatóságainak hálózata, de minden érdekelt európai ország kaphat megfigyelői státuszt.

 

Az eredeti cikk itt olvasható:http://energiainfo.hu/cikk/minden_europai_reaktortartalyt_felul_kellene_vizsgalni.30466.html