Hírek

(Metropol) Kihasználatlanul fúj a szél

2011.05.27 Forrás: Metropol
Magyarországon jelenleg méltatlanul alacsony a szélenergia felhasználása. A teljes magyar megújuló energiából összesen 1,7% a szélenergia.

Az országban jelenleg 155 db szélerőmű található, és a teljes beépített teljesítmény 329 MW. Más – hasonló természeti adottságú – európai országokban, például a szomszédos Ausztriában ez a szám eléri az 1100 MW-ot, de Németországban megközelíti a 26.000 MW teljes beépített kapacitást. A nemzeti cselekvési terv a szélenergia arányát 2020-ra mindössze 750MW-ban határozza meg.

A Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) elnöke, Dr. Hoffman László szerint ez a szám 2020-ra anélkül lehetne 2020 MW , hogy az erősebben megterhelné a gazdaságot.

A hazai szélparkok éves szinten nagyjából 7000 órát működnek, ez a szám az európai mérce szerint is megfelelő. A teljes magyar villamos energia kapacitás jelenleg körülbelül 9000 MW és ebből 7,1% megújuló energia alapú. Az uniós cél, hogy 2020-ra az összes energiafogyasztás 20%-a megújuló energián alapuljon; Magyarország 14,65%-ot vállalt, melynél adottságai miatt Hoffman szerint jóval magasabb is lehetne ez az arány.

Hazánkban jelenleg jellemzően VESTAS és GAMESA típusú szélturbinákat alkalmaznak. Egy-egy ilyen erőmű ára megawattonként elérheti a 1,6-1,8 millió eurót. Ezek a 2 MW-os gépek 105 méter magasak, a lapátok hossza 45 méter, a gépeket tartalmazó gondola súlya közel 85 tonna. Az erőművek teljesen biztonságosak, táv- és önvezéreltek. A tornyok 25 méteres elemekből állnak, melyeket rugalmasság érdekében a repülőkhöz hasonlóan több száz csavarral illesztenek össze, hiszen a nagyobb szélben a toronynak akár 1 méteres kilengése is lehet. A szélerőmű alapteste 14m *14m*2m.
A szélerőművek a környezetet leginkább kímélő, és középtávon a legolcsóbb villamosenergia-termelési megoldást jelentik. Hazánkban a vízenergia és a napenergia földrajzi okokból jóval kisebb jelentőségű lehet – mondja az MSZIT. Miért hasznosítjuk a szélenergiát mégis ilyen alacsony arányban? Ez már politikai döntés, de az biztos, hogy műszaki, technikai akadályai nincsenek.