Hírek

Menetrend szerint faragják tovább a költségeket

2014.03.18
Forrás: HVG.hu

Az európai szélenergia szövetség (EWEA) barcelonai szakvásárán mutatta meg a Siemens, hogy komolyan gondolta: az évtized végére minden energiaforrással szemben versenyképes szélenergia-termelési technológia felé halad.

A Siemens lépésről lépésre folytatja a szélenergia költségcsökkentésére irányuló stratégiáját. A Barcelonában, ahol most éppen az "EWEA 2014" szélenergia-szakvásárt tartják, a német cég bemutatta a legújabb, csúcstechnikájú, direkt meghajtású D3-szélturbináknál hogyan lehet az energia-kinyerési szintet tovább növelni.

Az elmúlt hetekben a legújabb Amerikai projekthez szállított D3 tipuson mutatták be, hogy ugyanabból a fizikai konstrukcióból hogyan lehet akár 4 százalékkal nagyobb éves hozamot produkálni. A  Wind Power divízióba tartozó 3,2 MW-os onshore szélturbinát ki is állították, hogy demonstrálják vele a fejlesztést.

A 3MW-ról 3,2 MW-ra emelt teljesítménynövekményt a Siemens a berendezés vezérlésének tökéletesítésével éri el. Az ún. uprating egyben bemutatja a strukturális tartalékokat, amelyek az áttétel nélküli, direkt meghajtású szélturbinák innovatív technológiája még magában rejt.

„Termékeink technikai potenciáljának további kiaknázásása fejlesztési munkánk fontos célja" - mondja Henrik Stiesdal, a Wind Power divízió főtechnológusa (CTO), aki a műszaki lehetőségeket a március 10-13 között tartó EWEA 2014-en kedden (március 11.) mutatja be részletesen.