Hírek

Még a maffia is megújuló energiába fektet

2013.02.01 Forrás: lakjonjol.hu
A drogok és a szemét-biznisz már lejárt lemez – a nagyra törő olasz maffiózók számára most a megújuló energia a legnagyobb üzlet.

Legalábbis ezt állítja Anthony Faiola, a Washington Post riportere, aki nemrég megjelent cikkében azt vizsgálta, milyen szerepet töltött be a la Cosa Nostra az olasz energiaszektor virágzásában.

Elsőre talán furcsán hangzik, de ha jobban belegondolunk, egyáltalán nem meglepő a dolog. Az olasz szél- és napenergia-szektor ugyanis szó szerint szárnyalt, mielőtt megfeneklett volna a közelmúltban bekövetkezett gazdasági válság hatására. A fellendülés pedig elsősorban a több milliárd eurós kormányzati ösztönzéseknek volt köszönhető.

Az ezután következő események kitalálhatóak: az állami támogatást villámgyorsan követte az egész országot lefedő korrupció. A legerősebben talán Szicíliában jelentkezett, ugyanis a régió több bűnszövetkezetnek és maffia-családnak is otthont ad. Faiola szerint a hatósági közbelépés során a sziget harminc szélerőműparkjának közel az egyharmadát, és több naperőművet is lefoglalták a hatóságok.

Miközben Olaszország próbál kikecmeregni a kiterjedt gazdasági zűrzavarból, az ehhez hasonló leleplezések nem vonzzák a talpra álláshoz szükséges befektetéseket. Az újbóli fellendüléshez ugyanis teljesen meg kéne szabadulni a szektort jellemző korrupciótól.

Az eredeti cikk itt olvasható.