Hírek

Magyarország kimaradhat a szélforradalomból

2011.10.17 Forrás: Napi.hu
Tavaly összesen 39 gigawatt kapacitás kiépítésével, 24 százalékkal nőtt a termelő szélenergia-kapacitások mennyisége a 2009-es szinthez képest a világon − Magyarországon ezzel szemben az energiapolitikai dokumentumok továbbra is a 2005-ös állapotokat akarják 15 évre bebetonozni

Tavaly összesen 39 gigawatt kapacitás kiépítésével, 24 százalékkal nőtt a termelő szélenergia-kapacitások mennyisége a 2009-es szinthez képest a világon − Magyarországon ezzel szemben az energiapolitikai dokumentumok továbbra is a 2005-ös állapotokat akarják 15 évre bebetonozni − olvasható a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) közleményében. A szélenergia-kapacitások bővítésére 2006 óta nem adtak ki új engedélyt, és erre a jövő év közepe előtt nincs is esély − teszik hozzá. Jelenleg a világ villamosenergia-felhasználásának mintegy 2,5 százalékát fedezik a szélerőművek. A 2010-ben termelésbe állított kapacitások több mint 80 százaléka tíz országban összpontosul, a legtöbb Kínában található, itt az új kapacitások közel fele létesült az előző évben. Az MSZIT szerint a beépített kapacitások 2020-ra világszerte elérhetik a 850−1000 gigawattot. A dinamikus fejlődésnek Magyarországon csak a szabályozó hatóságok szabnak határt − mondja Hoffmann László, az MSZIT elnöke.

Amennyiben a magyar energetikai kormányzat tovább késlekedik a kapcsolódó szabályozás véglegesítésével, a kiserőművi engedélyek kiadásával, illetve nem tölti ki konkrétumokkal a támogatási rendszer koncepcióját, a befektetők ezen a területen is hosszú időre elfordulnak Magyarországtól. Hoffmann László úgy véli, ha ez megtörténik, az általános forráshiány miatt a gazdaságélénkítő zöldenergetikai beruházások nem valósulhatnak meg, és veszélybe kerül a nemzetközi kötelezettségek teljesítése is.

 

A cikk itt olvasható.