Hírek

(Magyar Hírlap) Vízenergia

2011.05.27
A közhiedelem szerint hazánk igen szegény az energiaforrásokban. Ez igaz, ha csak az olajra gondolunk. De a 21. század kénytelen elfordulni a fosszilis energiaforrásoktól a nap-, a víz-, a szélenergia és a geotermikus erőforrások felé.

Mindenki ismeri a Bős - Nagymaros néven elhíresült tragédiát. Az egészet el lehetett volna kerülni, ha egy nagyon olcsó, régi-új ötletet veszünk elő. Valamikor a háború alatt egy bárkát kötöttek ki a pesti Duna-parton, a Vigadó előtt. Erre a bárkára a feltaláló - vízszint alatt - turbinákat szerelt fel, amelyek hosszú időn keresztül áramot szolgáltattak a hálózatba. Talán a szigetek melletti kis Duna-ágakba vagy a főágakba a külső, meredek partok mentén ezrével lehetne ezeket a turbinákat telepíteni, ahol a hajózást nem zavarnák.

A mellékágakba terelőgátakkal lehetne a víz sebességét és mennyiségét növelni. Ugyanezt az ötletet használják az Egyesült Államokban. Egymás után telepítik a turbinás áramfejlesztő egységeket a folyók medrébe. A Mississippi, a Szent Lőrinc- és más folyók medrébe telepítendő turbinák ügye már engedélyezési stádiumban van. Érdemes lenne összehasonlítani az így termelt áram önköltségét a bős - nagymarosi monstrumban előállított áram árával és a potenciális eróziós kár költségeivel. A hajózás elősegítésére nincs szükség zsilipekre! A Parshall-csatornákkal megoldható ez is, a zsilipek költségének töredékéért. Talán még az egyszerű, mederszűkítő "sarkantyú" gátak is segíthetnének. Itt kell említenünk az amerikai hadsereg műszaki osztályának gátromboló tevékenységét. Valaha ACE-gátak százait építették Amerika-szerte. Ma ugyanezen gátak nagy részét megsemmisítik. A téma kimeríthetetlen, sok - cégeknek el nem kötelezett - jó szakember javaslatára van szükség, és a bátor, hosszú távon gondolkodó, jó ötleteket megvalósító kormányra.

Ezen - részleteiben - nagyrészt jól ismert ötletek elbírálását fiatal, el nem kötelezett szakemberekre kellene bízni, hiszen a bős-nagymarosi rémálom vagy a nukleáris áramfejlesztés mellett elkötelezett szakemberek nem hajlandók az orruk hegyénél tovább tekinteni.

Itt friss agyakra volna szükség!