Hírek

Lenne mit tanulnunk a dánoktól

2016.01.28 Forrás: Greenfo.hu

Immáron második éve Dánia használja fel arányaiban a legtöbb szélenergiát a világban - jelentették be nemrég a dán hatóságok. A skandináv ország az elektromos áram használatának 42 százalékát szélenergiából állította elő, amivel új világrekordot döntöttek.

Emellett tavaly történt először, hogy egy egész napra teljesen le tudták kapcsolni a nagy központi erőműveiket és minden áramot a szélturbinákból és más megújuló energiaforrásokból biztosítottak.


Dánia most második éve állít fel világrekordot a szélenergia hasznosításában, 2014-ben is már az elektromos áramhasználatának 39 százalékát ebből a megújuló energiaforrásból fedezte.

Ez az ország már egy teljes napig ellátja magát megújuló energiaforrásokból

Az Energinet dán közművállalat szerint a 2015. évi növekedés részben a kivételesen szeles évnek is köszönhető, de az összhangban van a 2005 óta tartó növekedési ütemmel is. Ebben az évben Dánia az energiájának még csak a 19 százalékát állította elő szélerőművekkel.

Az új rekorddal az ország közelebb került korábban kijelölt céljaihoz, hogy 2020-ra az elektromos áram 50 százalékát, míg 2050-re annak 100 százalékát megújuló energiaforrásokból állítja elő- írta a Portfólio.


Dániában a szél olcsóbb az atomnál

A szélenergia projektek, különösképpen a tengeri szélenergia farmok, önállóan is életképes vállalkozásokká nőtték ki magukat. Jól látszik ez Dánia esetében, ahol a szélerőművek megtérülési mutatói lassan az állami támogatások átcsoportosítását teszik indokolttá.

Mindezt a dán kormány által a közelmúltban nyilvánosságra hozott újabb jelentés támasztja alá, amely a szélenergia terén világelsőnek számító ország összteljesítményét részletezi.