Hírek

(Lengyel Nagykövetség) Lengyelországban rekordév a szélerőmű-park beruházásoknál

2011.05.30 Forrás: Lengyel Köztársaság Nagykövetsége
Nem kevesebb, mint 3 milliárd zł értékű új szélerőmű-park kerül beüzemelésre 2011-ben, teljes kapacitásuk 500 MW. A külföldi vállalatok a nagy projekteket helyezik előnybe. Lengyelország és Románia jelenleg az ilyen típusú erőművek legígéretesebb piaca az Európai Unióban.

Az energetikai konszernek a szélerőmű-parkok fejlesztésére összpontosítanak, mivel ezáltal elkerülhetik a szén-dioxid-kibocsátás problémáit. Például, az RWE már rendelkezik ilyen parkokal, amelyek kapacitása 108 MW, míg 2015-ig újabb 300 MW készül el. Az RWE 0,5 milliárd eurót kíván befektetni Lengyelországban. A közeljövőben a vállalat immár a harmadik, 35 MW teljesítményű szélenergia-farmját nyitja meg Tychowo-ban.

2010-ben Lengyelországban 460 MW új kapacitás keletkezett, ami 65 százalékos növekedést jelent. Egy nagy szélerőmű-park építéséhez tőke és pénzügyi garanciák szükségesek, amelyek általában a tapasztalt befektetők számára állnak rendelkezésre. A főszerepet a lengyel piacon így a külföldi energetikai cégek játsszák. Az első helyen az EDP Renovaveis található, amely 120 MW teljesítményű szélerőmű-parkot létesített Margonin-ban és ebben az évben nyit meg egy további, 70 MW-osat Korsze-ben, a Mazuri tavaknál.

A legnagyobb, jelenleg épülő szélerőmű-park 80 MW teljesítményű lesz és a tengerparti Darłowo-ban található. A létesítmény végső teljesítményét 250 MW-ra tervezik. További kettőt - Jedrzychowice-ben és Korsze-ben - egyenként 70 MW-ra. A már említett RWE-park Tychowo-ban 35 MW.

A szélerőmű-parkok évi min. 500 MW teljesítmény növekedése elengedhetetlen ahhoz, hogy 2020-ra elérhető legyen a " Megújuló energiaforrások nemzeti cselekvési tervében" megcélzott 6500 MW.

 

A cikket a Lengyel Köztársaság Nagykövetségének honlapján olvashatják.