Hírek

Lecsapott a hurrikán a szélerőművekre

2016.08.29 Forrás: Portfolio.hu

Szokatlan dolog történt augusztus 7-én Skóciában, a délutáni hurrikán következtében olyan sok energiát termeltek a szélerőművek, hogy az messze meghaladta a napi szükségletet. A skót energiahálózat-üzemeltető arra szólította fel a szélfarmokat, állítsák le a turbinákat. Ezért nem kis összeget, 5,5 millió fontot fizetett.

Mi történt?


Különleges nap volt augusztus 7. Skóciában, a meteorológiai szolgálat sárga riasztást adott ki, embereket alig lehetett az utcákon látni, a délutáni órákban ugyanis a Skót Felföldön hurrikán söpört végig. A vihar olyan környezeti viszonyokat teremtett, hogy a szélfarmok túl sok energiát termeltek, jóval többet, mint az aznapi szükséglet.

Túl nagy volt a kínálat


Egyrészt az erős széllökések a 185 kilométer per óra sebességet is elérték, így a szélturbinák rengeteg áramot tudtak termelni, másrészt mivel az idő bár napos maradt, de nem túl meleg, a fogyasztás rendkívül alacsony volt, ha ugyanis a hőmérséklet 25 Celsius fok fölé emelkedik, az energiafogyasztás mértékében erőteljesen megmutatkozik a légkondicionálók fokozott használata, most azonban ez nem történt meg.

A szélturbinák által megtermelt energia olyan nagy mértékben meghaladta az aznapi fogyasztást, hogy a skót energiahálózat-üzemeltető (National Grid) felszólította a szélfarmokat, állítsák le a turbinákat. Ilyen esetben általában is jelentős összegeket fizet a szélfarmoknak, most augusztusban azonban ez az összeg rekord magasságba szökött, a National Grid összesen 5,5 millió fonttal (7,2 millió dollárral) kompenzálta őket. Nem csak a szélfarmoknak fizetett az erőművek leállításáért, összesen 7,3 millió fontot térített meg a különböző energiaszolgáltatóknak.

Sokba kerül a túl sok szél


Erre az intézkedésre egy 2010 óta hatályban lévő szabályzat miatt volt szükség, miszerint ha az energiakínálat túlfeszítené a hálózat kereteit, bizonyos erőműveket lekapcsolnak, ennek költségeit pedig a fogyasztók fizetik meg. Ezek a költségek az elmúlt években folyamatosan növekedtek, a National Grid 2013-ban 50 millió fontot, 2014-ben 65 millió fontot, 2015-ben pedig majdnem 100 millió fontot fizetett a szélerőmű szolgáltatóknak.

Mióta a szabályozás érvényben van, a skót energiahálózat-üzemeltető összesen több mint 255 millió fontot fizetett a szélfarmoknak. Első hallásra az összeg aránytalanul soknak tűnhet, azonban a National Grid arra hívta fel a figyelmet, hogy a háztartásoknak még mindig kevesebb költséget jelent egy-egy napra leállítani az erőműveket, mint egy olyan energiahálózatot kiépíteni, amely a különösen szeles napokon termelhető energiamennyiséggel is meg tud birkózni, nem beszélve arról, hogy hasonló eset csak nagyon ritkán fordul elő.

A jelenlegi hálózat egyébként jól működik, most éppen egy 1 milliárd értékű fejlesztésen dolgoznak, amely az energia Skóciából Angliába való áramlását biztosítaná, ez várhatóan 2017 nyarán el is készül.

A jelenség nem egyedülálló, Németországban és Kínában is küzdenek a megújuló energia felhalmozódásával, üresjáratra kényszerítve a turbinákat. Ezekben az országokban még mindig kihívást jelent a beruházások optimalizálása, Kínában például az összes szélerőmű energiakapacitása duplája az Egyesült Államokénak, mégis csupán feleannyi szélenergiát termel ki, mint az utóbbi. Az Egyesült Királyságban egyelőre nem találtak megoldást a problémára, egy dolog azonban szakemberek szerint biztos: a szigetországban nem kellene még több szélturbinát telepíteni.

(Bloomberg)