Hírek

Kulcsszerepe lehet az MVM-nek az új nonprofit szolgáltató létrehozásában

2014.04.08 Forrás: Portfolio.hu

Az országgyűlési választásokat követő második napon az MVM menedzsmentje és Németh Lászlóné fejlesztési miniszter közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen ismertették a vállalatcsoport 2013-as eredményeit és az új középtávú stratégiáját is. Az MVM tovább folytatja az akvirálásokat, készül a közmű-szolgáltatási törvény, és az MVM-nek komoly szerepe lehet majd az új nonprofit közszolgáltató létrehozásában. Az alábbiakban az eseményről készített beszámolónkat olvashatják.

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter a sajtótájékoztatót megkezdve a társaság számait a kormányzati energiastratégiával összefüggésében ismertette. A miniszter emlékeztetett rá, hogy a 2011-es energiastratégia elfogadásakor nem csak a jövőbeni energiamix meghatározása történt meg, hanem célul tűzték ki az energiabiztonság növelését és a megfizethető energiaellátás kereteinek megalkotását.

Németh Lászlóné a legfontosabb mérföldkőnek az E.ON gáztárolójának és földgáztárolójának visszavásárlását említette. Hozzátette, hogy ezt követte a Szőreg-1 gáztároló visszavásárlása, amely ugyan nem az MVM-hez köthető, de szintén javítja a hazai pozíciókat.

A miniszter említette a Főgázban lévő 49%-os RWE kivásárlását, valamint az E.ON lakossági tevékenységeire vonatkozó kivásárlási szándéknyilatkozat aláírását is, mint az elmúlt időszak fontos energiastratégiai lépéseit.

Németh Lászlóné beszámolója szerint a kormány nem kíván változtatni a korábbi politikáján az energetika területén, amelyben továbbra is fontos szerepe lesz az MVM Csoportnak. A Főgázzal kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott, hogy felhatalmazásuk van arra, hogy a többségi tulajdonrész megszerzése ügyében is tárgyalásokat folytassanak. (Ez jelenleg a Főváros tulajdonában.)

A kormány előkészíti az ipari rezsicsökkentés végrehajtását, amelynek része az is, hogy létrehozzanak egy nonprofit közműszolgáltatót. Ennek hátterében lassan már egy éve készül egy új közszolgáltatási törvény, amely megalapozza ennek a cégnek a létrehozását. Itt az alapelv az, hogy a megtermelt profitot vissza kell fordítani a hálózatok fenntartására, illetve a beruházások megvalósítására - tette hozzá Németh Lászlóné. A törvény a várakozások szerint az év végéig készülhet el.

Az energiafüggetlenség megteremtése, a -biztonság növelése érdekében a miniszter hangsúlyozta a paksi bővítés, kapacitás-fenntartás jelentőségét.

Újságírói kérdésre válaszolva Németh Lászlóné úgy fogalmazott, hogy az MVM-nek nagyon komoly szerepe lesz a nonprofit közműszolgáltató cég létrehozásában, ugyanis a társaságcsoport hamarosan rendelkezik majd minden olyan értéklánci elemmel, amelyre ehhez szükség van.

Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója ismertette a négy évvel ezelőtti, máig érvényes célkitűzést, ami szerint az MVM Csoport, mint nemzeti tulajdonú, regionális szinten is meghatározó, vertikálisan integrált energetikai szereplővé váljon. A csoport ezen túlmenően érdekelt az energiapolitikai célok megvalósításában, illetve a további gazdaságpolitikai célok támogatásában. Az MVM piaci pozíció erősödnek, és jövőbeni fejlesztései is körvonalazónak - tette hozzá a cégvezető.

Baji Csaba hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben a cégcsoport történetének legnagyobb akvizícióját hajtotta végre az E.ON gázüzletágának megvásárlásával. A gázüzletágnak jelentős szerepe volt a cégcsoport árbevételének növekedésében - tette hozzá.

Az új középtávú stratégiával kapcsolatban a cégvezető fontos elemként említette a paksi bővítési projektet. A társaságcsoport már megkezdte a lehetséges beszállítók feltérképezését. A távközlés továbbra is fontos terület a csoport életében, amely a MAVIR optikai hálózatát tulajdonolja. A csoport tervezi, hogy a CDMA-szolgáltatásban egy országos vezeték nélküli szolgáltatást fog kiépíteni. Ez lehet az alapja a későbbi okosmérési adatok közvetítésének.

Az akvirálások tovább folytatódnak, jelenleg a Főgáz és az E.ON eszközei vannak a fókuszban, említette Baji Csaba. A középtávú stratégia elemei között szerepelnek még:
- nemzeti energiacélok támogatása
- energiahatékonyság növelése
- regionális hatású projektek támogatása
- a megújuló célok elérésében a csoport részt kíván venni
- vállalkozás- és lakosságbarát energetikai környezetet kívánnak kiépíteni
- értékteremtető és fenntartható növekedés
- nukleáris kapacitás fenntartása
- hitelképesség megtartása melletti növekedés

A villamosenergia-fogyasztásban enyhe emelkedést, a földgáz-felhasználásban pedig csökkenést vár a vállalat.

A földgázüzletággal kapcsolatban Horváth Péter vezérigazgató kifejtette, hogy az E.ON gázüzletágának megvásárlást követően most az E.ON két gázelosztó hálózata és egyetemes szolgáltatója került a cégcsoport látókörébe. Ezen felül a jövőben a Főgáz teljes tulajdonrésze is az MVM-hez kerülhet.

Horváth Péter a Déli Áramlat hazai szakaszával összefüggésben úgy fogalmazott, hogy habár azt már egyszer véglegesítették, nem zárja ki, hogy egy hazánkra nézve kedvezőbb új nyomvonalat jelöljenek ki az elmúlt időszak orosz-ukrán történéseinek következtében.

Horváth Péter emlékeztetett rá, hogy a földgázkereskedő és - tároló vállalatok mindig is nyereségesen működtek. Az ipari rezsicsökkentéssel összefüggésben Horváth Péter úgy fogalmazott, hogy ennek a cégnek kulcsszerepet kell játszania ezen célok megvalósításában. A jövőbeni kihívásokkal kapcsolatban Horváth Péter kiemelte az akvirált vállalatok összehangolt és hatékony működtetésének megszervezését.

A csoport már tegnap bejelentette az elmúlt évre vonatkozó legfőbb számait. Ezek szerint az MVM az elmúlt évben 922 milliárd forintos eredményt ért el, EBITDA soron 106 milliárd forintot mutatott ki, míg mérleg szerinti eredménye 22 milliárd forint volt. A közgyűlés részvényenkénti 300 forintos osztalékfizetésről döntött, ami által a társaság összesen 10,174 milliárd forintot fizet ki a tulajdonosainak, tehát meghatározó részt az államnak, míg a fennmaradó részt eredménytartalékba helyezi a tervezett fejlesztések finanszírozása érdekében. A beszámolóból kiderült az is, hogy az MVM tavaly 145 milliárd forintot fizetett be az államkasszába különböző adónemeken keresztül.