Hírek

Kína a szélenergia-piacon is a csúcsra tört

2013.10.20 Forrás: Portfolio
A Nemzetközi Szélenergia Szövetség (WWEA) szerint 2013 visszaesést fog elkönyvelni a globális szélenergia-ipar, azonban 2014 már ismét új rekordot hozhat az Egyesült Államok magára találásával. Kína már az idei év első felében átlépte a 80 GW-os beépített szélerőművi teljesítményt, míg a világ közelít a 300 GW-os mérföldkő átlépésére.

2013 első félévében közel 14 000 MW-nyi új szélenergia-kapacitás állt termelésbe világszerte, ami által a teljes globális szélerőművi kapacitás az év közepén megközelítette a 300 ezer MW-ot. Az első féléves adatok tükrében ettől függetlenül kisebb megtorpanás látszik, hisz 2012 első hat hónapjában több mint 16 ezer, míg 2011 hasonló időszakában 18,4 ezer megawattnyi új szélerőmű állt termelésbe a világon. A WWEA várakozásai szerint az idei év második felében még további 22 ezer MW-nyi új kapacitás épülhet be, vagyis a szélenergia-ipar 2013 végére átlépi a 300 ezer megawattos határt. Teljes évre vetítve ezzel az új kapacitások mértéke 35,7 GW lehet 2013-ban, ami azonban jelentősen elmarad a tavalyi 44,6 GW-tól.

Kína a szélenergia-piacon is a csúcsra tört


Az idei év első félévében, akárcsak 2012 első hat hónapjában Kína állított termelésbe messze a legtöbb új szélerőművet. Az ázsiai ország a világon telepített új kapacitások 40%-át adta, 5500 MW-tal. A második helyezet jelentősen leszakadva, az Egyesült Királyság, amely elsősorban tengeri szélerőműparkok üzembe állításával 1331 MW-tal növelte 2013 első félévében beépített szélenergia-kapacitását. Az idei első féléves új telepítések tekintetében a harmadik helyen India végzett 1243 MW-tal, amelyet Németország követ 1143 MW-tal.

A éves összevetésben 2012 és 2013 első félévében az Egyesült Államok mutatott hatalmas zuhanást, ahol a támogatási rendszer meghosszabbításával kapcsolatos bizonytalanságok okán a fejlesztők az eredetileg 2013-ra tervezett projektjeik meghatározó részét igyekeztek 2012 december 31-ig megvalósítani. A szabályozási bizonytalanság eredményeként 2012 első félévében telepített közel 2900 MW-hoz képest idén mindössze 1,6 MW új kapacitást regisztrál az WWEA az első hat hónapban. Arányaiban szintén jelentős visszaesést mutatott Spanyolország és Franciaország is.

Kína a szélenergia-piacon is a csúcsra tört


Az első félévben lezajlott telepítések eddig nem hoztak érdemi átrendeződést a beépített szélenergia-kapacitások világranglistáján. A nemzetek "harcában" Kína megőrizte vezető szerepét, miközben átlépett a 80 GW-os határon. Az Egyesült Államok 60 GW-os beépített teljesítménnyel a második, míg az európai piacon vezetőnek számító Németország 2013 közepén 32,4 GW-nyi szélerőművel rendelkezett. Az első 15-be egyébként mindössze hét Európán kívüli ország található, így Európa, illetve az EU továbbra is a szélenergetika legnagyobb piacának számít. Ázsiában egyértelműen Kína és India húzza piacot, míg Dél-Amerikában Brazília rendelkezik a legnagyobb szélerőművi kapacitással. Ausztrália szintén komoly telepítéseket tud felmutatni, az idei év első félévében 475 MW-nyi új szélerőművet állítottak termelésbe. Afrikában Marokkó lendítette előre a kontinens számait. Az észak-afrikai országban 100 MW-nyi új szélerőművet állítottak üzembe, amellyel a teljes marokkói szélerőművi kapacitás 391 MW-ra nőtt. Magyarországon az elmúlt években új engedélyek kiadásának hiányában az elmúlt években nem épültek új szélerőművek, így a hazai kapacitás nagyságrendileg 330 MW-on stagnál.

Kína a szélenergia-piacon is a csúcsra tört


A WWEA várakozási szerint 2013 végére 318 GW-nyi szélerőmű üzemelhet a világon, amelyek képesek a Föld teljes villamosenergia-fogyasztásának közel 4%-át fedezni. Az új kapacitásokkal kapcsolatos idei visszaesést a szervezet elsősorban az Egyesült Államokban kialakult rendkívüli helyzettel magyarázza, és a várakozásaik szerint 2014 ismét rekordot hozhat a szélenergia-ipar számára.

 

Az eredeti cikk itt olvasható: Portfolio