Hírek

Jönnek a nonprofit közműcégek

2014.05.14 Forrás: Portfolio.hu

A kormány elkezdi a nonprofit közműszolgáltatók kialakítását annak érdekében, hogy a lakossági rezsicsökkentés után megkezdődhessen az ipari rezsicsökkentés - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy szerdai budapesti rendezvényen.

A miniszter az MVM Partner Zrt. konferenciáján - ahol az energiatudatos vállalkozásokat díjazták - közölte: az ipari rezsicsökkentéshez szükséges közszolgáltatási törvény elfogadását követően nonprofit közműszolgáltatókat hoznak létre. "Alacsony energiaárakat kell kínálnunk ahhoz, hogy Magyarország megőrizze versenyképességét" - fogalmazott. Hozzátette: szeretnék elérni, hogy a villamos energia a háztartások és az ipar területén is egész Európában Magyarországon legyen a legolcsóbb.

A lakossági rezsicsökkentést követően megkezdjük azokat a lépéseket, amellyel meg tudjuk teremteni az ipari rezsicsökkentés alapjait - mondta Németh Lászlóné. Közlése szerint a hazai energiafüggetlenséghez szorosan kapcsolódik a paksi atomerőmű bővítése, amely hosszú távon biztosítja az ország versenyképességét. Fontos szempontnak nevezte, hogy az energiafelhasználás csökkentése jelentősen növelheti a versenyképességet, így az olcsó energia válik meghatározóvá a jövőben.

Szólt arról is, hogy az energiatudatos gondolkodásmód határozott uniós cél, így a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban jelentős források állnak rendelkezésre az energetikai kutatás-fejlesztési területen megvalósuló beruházásokra. A források a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) energiahatékonysági lépéseit is jelentősen megkönnyítik majd, és a kormányzati pályázati lehetőségek is ezt kívánják biztosítani.

Ismertetése szerint szerdán azokat a hazai vállalkozásokat díjazták, amelyek az energiahatékonyságot és energiatudatosságot a legfontosabb feladatuknak tekintik. A kormány 2010-óta elkötelezetten támogatja a vállalkozások törekvéseit, ennek része az MVM Partner Zrt. által meghirdetett pályázat. Az energiatudatosság a magyar gazdaság egészét tekintve fontos cél, ennek megvalósításához el kell érni, hogy a magyar vállalkozások mindennapi működését ez jellemezze - mondta. Szólt arról is, hogy az energiatudatosság határozottan megfogalmazott uniós cél. A 2014-2020 közötti projektekre jelentős források állnak rendelkezésre, amelyek megkönnyítik majd a hazai vállalkozások energiahatékonyságának növelését.

Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója ismertette: a régióban meghatározó, állami tulajdonú vállalatcsoport kötelessége az energiabiztonság magyarországi megteremtése a villamos energia és a földgáz területén is. A társaság növekedési pályára állt, a négy évvel ezelőtti 550 milliárd forintról az idén 1200 milliárd forintra növeli árbevételét. Ez a növekedés azt jelenti, hogy az MVM cégcsoport Közép-Kelet-Európa 20. legnagyobb társasága, Magyarországon pedig a legnagyobb állami tulajdonú vállalattá nőtte ki magát.

A vezérigazgató a cég felelősségének nevezte, hogy a fogyasztók részére magas színvonalon, elérhető áron biztosítsák a villamos energiát és a földgázt. A feltételrendszert a parlament által elfogadott nemzeti energiapolitika, és a kormányzati gazdaságpolitika szabja az MVM csoportnak - mondta Baji Csaba.

Kifejtette, a nagyság kötelességet is jelent, ezért kötelesek a társadalom felé olyan kezdeményezéseket tenni, amelyek lehetővé teszik az élhetőbb és környezettudatosabb környezet kialakítását. Hozzátette: ilyen az MVM Partner Zrt. kezdeményezése is.

A vállalkozások energiatudatosságáért pályázaton több mint 200 beérkezett pályamunkát három kategóriában - mikro-, kis-, és középvállalatok - díjazták. A díjazottak listája a kiíró MVM Partner Zrt. honlapján megtalálható.