Hírek

Ír-brit szélenergia megállapodás - egész Európának példa lehet

2013.01.25 Forrás: mszit
Írország és az Egyesült Királyság az ír szélenergia szállítására és kereskedelmére vonatkozó megállapodást írt alá. 5000 MW szárazföldi és 1100 MW tengeri szélenergia kapacitás juthat így a britt piacra

A két ország közötti megállapodást mind a közös sajtónyilatkozat, mind az EWEA úgy kommentálta, hogy egy hatalmas lépés nem csak a pán-európai hálózat megteremtése felé, de mintául szolgálhat más országok számára is.

"Az ír és a brit hálózatok nagyobb integrációjával növelhető az import fosszilis energiától való függetlenség, a nagyobb verseny hatására csökkenhetnek az árak, és több nulla karbon kibocsátású szélenergia jut el a piacokra." - mondta Justin Wilkes, az EWEA energiapolitikai igazgatója.

"Ezek azok a tipusú nyerő-nyerő megoldások, amikor a brit és ír fogyasztók, a szélipar is nyer azon, hogy az európai hálózatok integráltabbá válnak. A szélenergia az egyik kulcs tényezője a nagyonis szükséges hálózati integrációnak." - tette hozzá.

A közelmúltban nyilvánosságra hozott energia törvény lehetővé teszi, hogy az Egyesült Királyság közvetlenül környező EU tagállamokból importájon megújuló alapú villamosenergiát. Írország egyértelművé tette, hogy támogatja a szélenergia alapú villamosenergia exportját.

Az EWEA ugyanakkor sürgeti, hogy a két kormány minél elöbb konkrét tervet is készítsen arról, hogy ezen megállapodás stabil jogszabályokba is átültesére kerüljön.

Emlékeztetőül: Írországban jelenleg óriási mennyiségű szélkapaciátás kiépítése folyik, amiből 5000 MW-nyi szárazföldi, és 1100 MW-nyi tengeri tudna kapcsolódni  brit nyugati partvidékhez.

Az EWEA közlemény itt, a brit kormányzati közlemény itt olvasható.