Hírek

Így lehet kigolyózni az oroszokat

2014.04.05 Forrás: Napi.hu

A megújuló energia felhasználásának felgyorsítását ajánlja az európai szélenergia-szövetség. A alternatív források tervezett arányának pici növelése óriási segítséget nyújtana az orosz olaj- és gázimport visszaszorításában.

Ha az Európai Unió csupán három százalékponttal emelné az alternatív energiaforrások felhasználásának arányával kapcsolatos hosszú távú célját, azzal hatalmas lépést tehetne az energiahordozók importjának visszaszorítása felé - állítja az Európai Szélenergia-szövetség (EWEA). A szervezet nevében Thomas Becker, az EWEA igazgatója küldött levelet az EU külügyminisztereinek, amiben összefoglalta javaslatukat - tudósított a bankans.com hírportál.

Az Európai Unió azt ajánlja, hogy a tagországok 2030-ra emeljék 27 százalékra energiafogyasztásukban a megújuló forrásból származó energia arányát. A szélenergia-szövetség ezzel szemben úgy véli, hogy ezt a célt legkevesebb 30 százalékra kellene emelni. Míg Brüsszel javaslatának elfogadása esetén csupán kilenc százalékkal lehetne leszorítani az EU földgázbehozatalát, az EWEA szerint elérhető ennek majdnem háromszorosa, 26 százalékos importcsökkentés is.

A járulékos hasznok szintén nem lebecsülendőek. A zöldenergia gyorsabb elterjesztése megerősítené Európa vezető szerepét a megújuló energiák felhasználásában. A háromszázalékos különbség 568 ezer új munkahelyet teremte - állítja a szélszövetség. Javaslatukkal igen szerencsés pillanatban állnak elő: az EU állam- és kormányfő hét végi csúcsértekezletükön tárgyalnak az ukrán válság nyomán előállt új politikai-gazdasági helyzetről.

Itt a lehetőség!

Szakértők biztosra veszik, hogy a Nyugat és Oroszország viszonya hosszú időre feszültebbé válik, aminek Európa lehet az egyik nagy vesztese, éppen azért, mert erősen függ az orosz olaj- és gázszállításoktól. A Krím orosz bekebelezésének riadójelzésként kell működnie - hangsúlyozza Becker. A válság a bizonyíték arra, hogy Európa energiaellátása kiszolgáltatott a világ egyik legbizonytalanabb térségének. Minden egyes új erőművel, amely fosszilis tüzelőanyagokat éget el, még jobban elkötelezzük magunkat a külső szállítóknak, s ezzel rontjuk a kontinens energiabiztonságát - teszi hozzá.

Minden európai lakos naponta nettó két eurót fizet ki az EU-n kívüli energiaforrásokra. Ne növeljük tovább Oroszország, Szaúd-Arábia vagy Katar gazdagságát! Ehelyett fektessünk be többet a szél- és más alternatív energiafajtákba, európai energiaforrásokba, amelyeket nem kell importálni és nem fogynak ki - fogalmazott a szélszövetség főnöke.

Több mint 150 vállalat és egyéb szervezet vezetője, üzletemberek, menedzserek az EWEA javaslatával egybecsengő álláspontot fogalmaztak meg. Egyetértenek abban, hogy az európai döntéshozóknak az eddig megismertnél ambiciózusabb energetikai célokat kellene maguk elé tűzniük a 2030-ig szóló klímavédelmi és energetikai terveikben. Mindenekelőtt jogilag kötelező arányt kellene meghatározniuk az alternatív energiák felhasználására vonatkozóan.