Hírek

IEA szerint a fosszilis energia-támogatás "egyes számú közellenség"

2013.02.05 Forrás: MSZIT - EWEA
Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza szerint "értelmetlen az évi 500 milliárd dollárnyi támogatást adni a fosszilis energiáknak"

A Nemzetközi Energia Ügynékség vezető közgazdásza az Európai Szélenergia Társaság 2013-as konferenciáján, egy új tanulmányuk fő következtetéseit adta elő. Fő mondanivalója, a világ megváltozik:

Kanadában és az USA-ban a "nem hagyományos" olaj és földgáz technológiák hatalmasat fejlődtek.

Atomenergetika számára nagyon megváltozott a világ az elmúlt 1,5 évben. Németország, Svájc, Olaszország, Japán kizárja az atomenergia használatát. Franciaország is csökkenteni fogja 75 %-ról 50 %-ra az atom szerepét.

Az USA, az EU, Kína is hatásos politikákat és szabályozási elemeket vezetnek be az energiahatékonyság érdekében. De a legfontosabb: a fogyasztók számára a költségcsökkentés egyre fontosabb.

A földgáz árak növekednek. Az EU-ban 5x olyan drága a földgáz mint az USA-ban. Import növekszik.

1,3 milliárd ember (20 %-a a Föld népességének) nincsen villamosenergiaház hozzáférése. A megújulók ezen egyenlőtlenség csökkentésében hatalmas szerepet játszhat. Sub-Sahara 700 millió lakosa annyi áramot fogyaszt mint New York 11 millió lakosa.

Az éghajlatváltozás egyre nyilvánvalóbb, a hatások egyre erősebbek, ugyanakkor a közpolitika egyre kevésbé foglalkozik vele.

Több mint 500 milliárd USD támogátást kapnak a fosszilis energiahordozók évente, ami a fenntartható fejlődés "egyes számú közellensége". Ez növeli a CO2 kibocsátást, és ösztönzik a hatékonytalanságot. Kontextusba helyezve: az EU kibocsátásjog kereskedelmi rendszere kb 10 USD/t költséget jelent a CO2 kibocsátás számra. A fossziliseknek adott 500 milliárd USD úgy működik, mintha 110 USD/t össztönzést adnánk minden tonna CO2 kibocsátásért. Összesen a megújulóknak adott támogatás  88 milliárd USD, a szélnek ebből 21  milliárd USD jut.

Ma a szél szerepe globálisan kb. 5 % (termelés). Amennyiben a jelenlegi politikák maradnak, akkor globálisan 15 % nőhet a szerepe. Európában (most 40 %-a szél kapacitásoknak itt van) 15 év alatt a 25 %-ot is elérheti. Kínában is nagy fejlődési lehetőség van.

Záró üzenet: "Sok előnye mellett a szél egyik problémája, hogy nehéz előre jelezni. Ha a nemzeti kormányok energia politikákái csak annyira lennének stabilak és előrejelezhetőek mint a szél most, akkor nyert ügyünk lenne."

Fatih Birol beszédét itt nézheti/hallgathatja meg.