Hírek

Ha hithű zöld vagy, akkor ezeket az ábrákat biztos látni akarod

2016.06.03 Forrás: Portfolio.hu

Az új beruházásoknak köszönhetően a globális megújulóenergetikai kapacitások 1849 gigawattra nőttek, ami egyben azt is eredményezte, hogy a világ villamosenergia-igényének 23,7 százalékát tudták zöldárammal fedezni. A növekedésnek köszönhetően a szektorban foglalkoztatottak száma pedig elérte a 8,1 milliót - írja a CleanTechnica.com a REN21 jelentésére hivatkozva.

Zöldárammal fedezték a globális villamosenergia-igényének 23,7 százalékát


A megújuló energia iparág kapacitásai 147 gigawattal bővültek tavaly a REN21 jelentése szerint. Ezzel az összes megújuló kapacitás elérte az 1 849 gigawattot. Az egyes megújulók közül a napenergiát és a szélenergiát hasznosító kapacitások növekedtek a legnagyobb mértékben, ami nem okozott nagy meglepetést. A szélenergetikai létesítések kapacitása 370 gigawattról 433 gigawattra, míg a fotovoltaikus kapacitás 177 gigawattról 227 gigawattra emelkedett. Az érdemi növekedéseknek köszönhetően a globális áramtermelés 23,7 százalékát megújulók adták, igaz ennek oroszlánrészét, 16,6 százalékot vízerőművek biztosítottak.

Ha hithű zöld vagy, akkor ezeket az ábrákat biztos látni akarod

Rengeteg pénzt fektettek be a szektorba


Tavaly összesen 386 milliárd dollárt költöttek a világban megújuló és fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos beruházásokra. Ennek nagyobbik részét, mintegy 287 milliárd dollárt tettek ki a megújulók, abból is a legtöbbet napelemek és szélerőművek létesítésére költötték a fejlett és fejlődő országokban.

Ha hithű zöld vagy, akkor ezeket az ábrákat biztos látni akarodA növekvő beruházásoknak köszönhetően nőtt a foglalkoztatottak száma


Az új beruházásoknak köszönhetően 8,1 millió főre nőtt a megújuló szektorba foglalkoztatottak száma, ami 5 százalékos emelkedést jelentett az előző évhez képest. Az egyes országok közül Kínában dolgoztak a legtöbben a szektorban.

Ha hithű zöld vagy, akkor ezeket az ábrákat biztos látni akarod