Hírek

Ha biztos befektetésre vágysz, gondolkodj megújulóban

2016.08.29 Forrás: Tozsdeforum.hu

A megújuló energiaforrások továbbra is biztonságos befektetésnek számítanak, mivel a tiszta energia ügyletek 2016 második negyedévében is virágoztak a piaci volatilitások ellenére az EY legfrissebb jelentése szerint - áll az EurActive cikkében.

Az energia tranzakciók és trendek alapján ki lehet mondani, hogy a megújuló energiaforrások továbbra is vonzóak Európa-szerte, csak a tiszta energia ügyletek elérték a 4 milliárd dollárt a második negyedévben.

Az EY tanulmánya szerint a megújuló beruházások nagyrészt azoknak a trendeknek köszönhetőek, hogy a fejlett országokban egyre több helyen bukkan fel a megújuló energia, valamint a feltörekvő piacokon dinamikusan növekvő igényeknek.

„Egyértelmű, hogy a vásárlók még mindig keresik a biztonságos befektetéseket a szektorok és a globális volatilitás közepette. A szabályozott hálózati eszközök és a megújulóenergia-termelés továbbra is sok befektető célkeresztjében maradt” – áll a jelentésben.

A Brexit okozta bizonytalanság

A befektetők különösen érdekeltek az olyan tiszta energia eszközök által támogatott villamosenergia-vásárlási megállapodásokban, amelyek stabil és hosszú távú megtérülést jelentenek.

Eközben kormányzati támogatással változik Európa – míg Németország és a britek nem fordítanak már annyit a megújuló energiára, addig Franciaország és Olaszország új forrásokat keresett a finanszírozáshoz. Az EY azt jósolja, hogy a befektetők át fogják csoportosítani tőkéjüket azokból az országokból, ahonnan elvonják a forrásokat oda, ahol erre többet fordítanak.

A tanulmány szerint a Brexit okozta bizonytalanságok a tervezett beruházások és az energiainfrastruktúra finanszírozásának késését eredményezi az Egyesül Királyságban, és a kereskedők várhatóan a magasabb hozamok felé fognak fordulni a kormány hosszú távú energiapolitikájának bizonytalansága miatt.

Regionális növekedés

A jelentés kiemeli, hogy két trend figyelhető meg. A befektetők fokozott érdeklődést mutatnak a megújuló energia és a potenciálisan új, felfutó energetikai technológiák iránt, különösen az energia tárolására és az akkumulátorokra.

A beruházások nagy része az ázsiai csendes-óceáni térségben a termálvíz-termelésnek és a megújuló energiának volt köszönhető, különösen Kínában és Indiában, miközben a tiszta energiai beruházások az afrikai és a közel-keleti térségben kezdenek előre törni. Afrika ilyen szinten elég jó pozícióban van, a növekvő energiaigény és a támogató kormányzati politika miatt egyre több a beruházás a térségben.

Globális energia és közmű üzletek értéke 2014 második negyedévétől 2016 második negyedévéig

Globális energia és közmű üzletek értéke 2014 második negyedévétől 2016 második negyedévéig

Az amerikai kontinensen, ahol az amerikai konszolidáció maradt a domináns vezető, a megújuló energia adoptálása és a lehetőségek által teremtett új energetikai technológiák továbbra is előrelökik a szektort. Mi sem bizonyítja jobban, mint maga Elon Musk, aki nemrég jelentette be a Tesla és a Solar City egyesülését. Az Egyesült Államok megújuló beruházásai a jelentés szerint továbbra is nőni fognak. A kormány célja, hogy 2025-re a tisztaenergia-termelés 50 százalékra emelkedjen.

Zöld beruházások

A megújuló energia beruházások növelésével a speciális és alacsony költségű technológiák az alacsony szén-dioxid kibocsátás világába vezetnek minket.

A tisztaenergia-beruházások 2016 második negyedévében elérték a 61,5 milliárd dollárt, ez 32 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év ugyanezen időszaka alatt.

Az ENSZ által támogatott jelentés megállapította, hogy a megújuló energiaforrások nagyobb hozzáadott termelési kapacitással bírnak mint az összes többi technológia együtt 2015-ben. Világrekord született, mivel 286 milliárd fontot fektettek megújuló energiába szerte a világon.

Haza szinten az Egyesült Királyság azonban veszélyben van, mivel jelentős gazdasági lehetőségekből fog kimaradni. 2007-ben még második volt a globális megújuló energiapiacon, idén visszaesett a 13. helyre a váratlan zöld politikája és a Brexit okozta bizonytalanság miatt.