Hírek

Fukusima utáni újabb katasztrófa: 68 millió ember kerülne veszélybe

2013.03.20 Forrás: mno.hu
68 millió ember kerülne veszélybe, közülük 10 milliót kellene kitelepíteni, 27 millió háztartás áram, 34 millió ember pedig ivóvíz nélkül maradna – áll abban a 400 oldalas kormányjelentésben, amely a 2011-es japán természeti katasztrófánál 13-szor nagyobb anyagi kárt és teljes káoszt okozó földrengést vizionál. 80 százalékos a katasztrófa bekövetkezésének esélye.

A 2011-es természeti katasztrófánál 13-szor nagyobb anyagi kárt és teljes káoszt okozna Japánban, ha egy hasonlóan erős földrengés az ország nyugati partvonalánál húzódó Nankai-árok mentén következne be – állapította meg egy kormányjelentés. A Nankai-árok a Japán központi részét alkotó Honsú szigettől délre húzódik, mintegy 900 kilométer hosszúságban.

A Mainicsi Simbun napilap által szerdán ismertetett jelentés szerint egy ott bekövetkező, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés legalább 220 ezer milliárd jenes kárral járna. Ez meghaladja az ország éves költségvetésének kétszeresét, és sokkal több a Japán északkeleti partvidékét 2011-ben megrázó 9-es földmozgás és az általa kiváltott cunami 17 ezer milliárdos vagy a 1995-ös kóbei rengés 10 ezer milliárd jenes pusztításánál.

68 millióan veszélyben

A 400 oldalas jelentésből az is kiderült, hogy az esetleges katasztrófa 68 millió embert érintene, akik közül csaknem 10 milliót kellene kitelepíteni a lakhelyéről. 27 millió háztartás maradna áram, 34 millió ember ivóvíz nélkül, az evakuáltak nagy részének nem jutna elegendő élelem, miként nem lenne elég gyógyszer és kórházi ágy sem.

 

Földrengés: 23 ezren ragadnának liftekben

Az ország 47 prefektúrájából 40-ben keletkezne kár, az energiatermelés 70 százalékkal esne vissza, az ország közlekedési és távközlési infrastruktúrája összeomlana. A jelentés készítői még azt is megbecsülték, hogy a katasztrófa esetén mintegy 23 ezren ragadnának liftekben. Ugyanakkor a kormány szerint egyes óvintézkedésekkel – például az épületek és az infrastruktúra megerősítésével – jelentősen csökkenthető lenne a potenciális pusztítás mértéke.

80 százalékos az esély a szörnyű katasztrófára

A világvége-hangulatot keltő jelentésben leírtak bekövetkezésének esélye nem elhanyagolható: a kormány földrengéskutató tanácsának januári becslése szerint 70-80 százalék a valószínűsége annak, hogy az érintett régiót egy 8,1-esnél erősebb rengés rázza meg a következő 30 év folyamán. A Nankai-árok mentén átlagosan 100-150 évente következik be 8-asnál erősebb földmozgás, a legutóbbi ilyen 1964-ben volt.

Mint ismert, 2011. március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földmozgás rázta meg Japánt. A természeti katasztrófa és az általa kiváltott több tízméteres szökőár közel 16 ezer halálos áldozatot követelt, két és fél ezer embert pedig a mai napig eltűntként tartanak nyilván.

Japánban a 2011-es irdatlan tragédia után mondhatni rendszeressé váltak az atomenergia-ellenes tüntetések. A katasztrófa második évfordulóján is tüntettek Tokióban: ezrek követelték az ország nukleáris erőműveinek leszerelését egy nappal a 2011-es földrengés és cunami évfordulója előtt.

 

Az eredeti cikk itt olvasható.