Hírek

MSZIT Fotópályázat képei - eredményhirdetés

2011.12.12
Megtekinthetők a díjazott képek!

I.DÍJ: SERMESIC ZOLTÁN

Kép címe: Új korszak hajnalán 2

Készült egy igen hideg téli hajnalon, de a fenséges látvány mindenért kárpótolt...


II.DÍJ: BORBÉLY ZSUZSA

Kép címe: Szélerdő

A szélerőművek az előtérben álló fákkal szinte össze olvadnak a fák csupasz ágainak és a kép bemozdulásának köszönhetően. Vidéki gyerekként számomra a természet közelsége alapvető igény. Amennyiben a kényelmünket szolgáló energiatermelő egységek harmóniában tudnak élni a természettel, szorgalmazni kell elterjesztésüket.


III.DÍJ: SZABÓ MÁRTA

Kép címe: Feltörekvők


KÜLÖNDÍJ: SERMESIC ZOLTÁN

Kép címe: Új korszak hajnalán 1

Csillaghullás vadászat közben a táj rejtett szépségeire is fény derül.

További kiállított képek:


JEKKEL CSABA

Kép címe: Szélreforgók

A kép a Fertő-tó mellett készült. A szélerőművek egy repcével bevetett szántóföld közepén szürreális, ám gyönyörű látványt nyújtottak a kora reggeli napsütésben.


KASZÁS NORBERT

Kép címe: Szélirány

A képet Dániában, Mors szigetén készítettem. Azon a vidéken az erős és állandó irányú szél a jellemző, amely még a fák növekedésének irányát is meghatározhatja. Az erős szélnek kitett fák ennek hatására-a széliránynak megfelelően-ferdén nőnek és ezáltal érdekes látványt nyújtanak, főként, ha ez egy egész fasorra igaz.


KOVÁCS SZABOLCS

Kép címe: Kontraszt

A fotó Aalborg határában készült, Dánia egyik ipari városának közelében. A kép hátterében egy széntüzelésű erőmű sziluettje rajzolódik ki. Az erőműnek köszönhetően a levegőbe kerülő káros anyagok, illetve a képen látható szélerőművek által keltett kontraszt, jól ábrázolja a különbséget a két erőforrás közt. Vajon melyik erőforrás hat negatívan, a learatott termést illetően?


KÖVES LILI

Kép címe: Természetes energia

A felvétel készítésekor meg akartam ragadni az erőmű kecsességét, és légiességét. Szerettem volna a határtalan szabadság érzetét kelteni érzékeltetve azt, hogy a szélerőmű is korlátlan lehetőségeket rejt magában. Felvételi nyersanyagként egy lejárt színes polaroid filmet használtam, majd ezt digitalizáltam nagy felbontásban. Azért választottam ezt a technikát, mert semmiképp sem egy digitális képet képzelnék el - az a legtermészetellenesebb lenne, amit csak el tudok képzelni (már a fotográfiai megvalósítás szempontjából). A kép a színeit valószínűleg a hideg (fagypont körüli) hívás-hőmérsékletnek is köszönheti, mivel a képet még a szántóföldön előhívtam ahol exponáltam.


MARCALI GÁBOR

Kép címe: Energiasáv


MÉSZÁROS GÁBOR

Kép címe: Körötte csend


MÉSZÁROS GÁBOR

Kép címe: Óriások csordája


KISS CSABA

Kép címe: Az új kor hajnalán

Haladj a széllel!


RIETH NÁNDOR

Kép címe: Mercedes

A kép Csetény határán készült, kora reggel. A négy szélerőműből kettő látszik a képen, ebből egyik kiemelten. A képen kisebb mértékű vágás történt, ezenkívül világosításon kontraszt állításon, valamint fehér-egyensúly beállításon ment át.


SZABÓ MÁRTA

Kép címe: Energiák


SZÉKELY GYÖRGY

Kép címe: Kulcs

Két láthatatlan energiaforrás felhasználásának találkozója egy képen. Egyik oldalról a szél, ami meghajtja az erőmű turbináját, másik oldalon az emberi szem számára láthatatlan infravörös sugárzás, amit a fényképezőgép érzékel. (infravörös szűrővel) Ezen felül a kertes ház hangulata, háttérben az erőművel olyan érzetet kelt, mintha a cseresznyefasor végében valahol a paradicsombokrok előtt lenne egy saját szélerőművünk. Én így tudtam rendhagyó módon, kreatívan párhuzamot vonni a szélenergia és a fotózás, valamint a szélenergia és annak terjesztése között!


VLASCIC ALEXANDRA

Kép címe: Táj

ZICHÓ VIKTOR

Kép címe: Út a jövőbe

A fénykép egy szeles márciusi estén készült, hidegfront után. Eredetileg a szélerőmű parkba mentem volna fotózni, de mikor az autópálya-hídra értem, csodálatos kép tárult elém. Szerencsére a szélturbinák lapátjai is pont rám merőleges síkban forogtak, így sikerült hosszú záridővel megörökíteni eme futurisztikus látványt.