Hírek

FIGYELEM! Napi menetrend beadási határidő VÁLTOZÁS január 1-től!

2013.12.23

Az átvételi kötelezettség alá eső villamos energiának az átviteli rendszerirányító által történő szétosztásáról és a szétosztás során alkalmazható árak meghatározásának módjáról szóló 63/2013. (X.29.) NFM rendelet 2.§ (4) bekezdés b) pontja értelmében a napon belüli menetrend bejelentés feltételeinek kialakítása a Magyar Villamosenergia-rendszer Kereskedelmi Szabályzatának (KSZ) hatálya alá tartozik.

A 2013. nov. 25-től érvényes KSZ viszont kimondja, hogy a KÁT-mérlegkör tagok napon belüli (INTRADAY) menetrend módosítási lehetősége a 2014. jan. 1-től a magyar szervezett villamosenergia-piac (HUPX) napon belüli kereskedésének megvalósításáig felfüggesztésre kerül.

A KSZ II./3.7.2. pontja értelmében (Adatszolgáltatási kötelezettségek a KÁT rendszer működtetéséhez) a KÁT Értékesítő a KÁT mérlegkör-felelős részére a kötelező átvételű termelése tekintetében:

        i.            köteles minden hónap 7. munkanapjáig a MAVIR Menetrendkezelő rendszerén éves villamos energia termelési prognózist adni havonta a következő hónapot követő 12 hónapra vonatkozóan havi és zónaidőnkénti bontásban,

      ii.            köteles minden hónap 7. munkanapjáig a MAVIR Menetrendkezelő rendszerén a (T) tárgyhónapra vonatkozó allokációs számításokhoz és a napi termelési menetrendek kezeléséhez havi (termelési terv) menetrendet adni a (T) tárgyhónap minden napjára vonatkozóan elszámolási mérési időintervallum bontásban. A KÁT mérlegkör-felelőssel kötött megállapodásban részletezettek szerint a KÁT Értékesítők összevont menetrendet jogosultak benyújtani.

    iii.            jogosult minden hónap 8. munkanapjától minden nap 10:00 óráig a következő hónap végéig terjedő időszakra vonatkozóan napi menetrend módosítást benyújtani.

 A fentiekből következően az új KSZ egyik legfontosabb - több Tagok is érintő – változása, hogy 2014. jan. 1-től a napi menetrend beadási határidő a korábbi 11:30-ról 10 órára módosul.