Hírek

Ezt hívják ingyenáramnak: egyetlen fordulattal 29 órára elég áramot termel a hatalmas szélkerék

2017.05.28 Forrás: Hvg.hu

Harminckét darab, egyenként 195 méter magas szélkereket telepítettek a Liverpool partjainál található Burbo Bankre.

Tegnap számoltunk be az érkezőben lévő újfajta, háztartási napelemről, ami a most piacon lévőknél mintegy 30-szor olcsóbb, de mára is jut megújuló energiaforrásos érdekesség. Az angliai Liverpool partjainál található Burbo Bankben teljes üzemre kapcsolták a világ legnagyobb, 8 megawattos szélturbina-rendszerét, ami összesen 230 ezer háztartás energiafelhasználását fedezi.

A dán Dong Energy által épített monstrumok egyenként 195 méter magasak – vagyis magasabbak, mint például London világhírű "uborkája", a The Gherkin felhőkarcoló (180 m) –, lapátjai pedig 80 méter hosszúak. AzEngadget beszámolója szerint ez az első eset, hogy kereskedelmi felhasználásra építettek és üzemeltetnek 8 megawattos szélfarmot. A különleges kialakítású lapátok egy átlagos háztartás számára 29 órára elegendő áramot generálnak – turbinánként, egyetlen 360 fokos fordulattal.

A Dong Energy 32 szélkereket telepített a Burbo Bankbe, ennek oka pedig a költséghatékonyság. A cég ugyanis az Egyesült Királyság több pontján is építkezett már, a brit kormány azonban arra kérte őket, csökkentsék a költségeket, különben megvonják a cégtől a támogatást. A Dong Energy ezért úgy döntött, inkább kevesebb nagyobb szélkereket épít, mint a kisebből többet. Ennek köszönhetően ma dupla annyi áramot termelnek, mint amennyit eredetileg tudtak volna. A 32 szélkerék naponta összesen 256 MWh energiát képes termelni.

A Lego nemrég 25 százalékos részesedést szerzett a Burbo Bankben, ennek köszönhetően pedig végre elérte, hogy energiafelhasználásának 100%-át megújuló energiaforrásokból biztosítsa. Ennek örömére fogtak 146 000 kockát, és egy 7,5 méteres szélkereket építettek belőle.