Hírek

EWEA: A 2050-es klímavállalások teljesítéséhez új szabályozásra van szükséges az EU-nak a

2011.05.10 Forrás: EWEA.org
(MSZIT összefoglaló) Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) szerint a jelenlegihez képest új, további szabályokra van szüksége az Európai Uniónak ahhoz, hogy az Európai Bizottság által múlt héten közzétett 2050-es kibocsátás csökkentési célokat teljesítse.

Az EWEA közleményében az Európai Bizottság által közzétett "Útiterv egy alacsony szénkibocsátású társadalom felé" című stratégiai dokumentumára reagált. A Bizottság javaslata szerint az Európai Uniónak 2050-re 80-95%-os  szén kibocsátási célt kell kitűznie.

Mivel a közlekedési és mezőgazdasági ágazgatokban a használt technológiák sajátosságai miatt nem lehet elkerülni bizonyos mennyiségű szén-kibocsátását, az energiatermelő szektornak teljesen karbon-semlegessé kell válnia 2050-re.  Ezen óriási feladathoz az EWEA szerint további intézkedésekre van szükség, többek között:

-kötelező érvényű "Kibocsátási teljesítmény sztenderdeket" kell bevezetni, amelyek 2015 után építendő erőművek szén-kibocsátását felülről korlátoznák. A korlát 350g/kWh-nál kezdődne, és ez csökkenne idővel, így ösztönözve a technológiai fejlődést,

-az EU 2020-as 20%-os kibocsátási célját 30 %-ra kellene növelni, és melyet teljesen EU-n belüli intézkedéssel kelljen elérni, vagyis a "külső" intézkedések hatását ki kellene zárni,

-az EU energiaszektora számára 2030-ra, 2040-re és 2050-re konkért kibocsátási célokat kell meghatározni, valamint 2030-ra megújulós célszámot is meg kell határozni.

Ezen szigorításokkal, célokkal nem csak a kibocsátási célokat lehet majd könnyebben teljesíteni, de az EU Kibocsátáskereskedelmi Rendszere is hatékonyabbá és hatásosabbá tehető.

 

A 2050-es célokra vonatkozó EWEA tanulmány itt olvasható.