Hírek

Érik a kegyelemdöfés a paksi álomnak

2015.04.15 Forrás: HVG.hu

Miközben a fejlesztési miniszter hétfőn egy újabb paksi dossziét tolt be a parlamentbe – most éppen a következő évtizedek nukleáris hulladékkezelésével a fókuszban – a németek és osztrákok után Dániára is kiszámolták, hogy az atomerőművi olcsó áram közgazdaságilag már ma is inkább csak rémálom.

Miután az elmúlt héten a Guruló Hordó blogon a szabadidős Mol-közgazdászok hosszasan levezették, hogy a napelemek csendes forradalma hamarosan minket is elér, mert olyan olcsó lesz saját naperőműbe fektetni akkor is, ha ahhoz sem az állami, sem az uniós támogatás nem kötődik, a napokban egy újabb tanulmány került elő a témában.

Mike Parr, brit energetikai tanácsadó érdekes eredményre jutott, amikor különböző energetikai termelőegységek működési költség-összehasonlítását elvégezte.

Csendélet offshore platformmal (forrás: Wikipédia)

A Cleantechnika által szemlézett tanulmányban az áll, hogy a Dániában már működő tengeri szélenergia-termelő platformok áramtermelése jelenleg már olcsóbb, mint az Egyesült Királyságban majdan felépíteni szándékozott (de most éppen Ausztria által az EU-nál feljelentett és ideális esetben is csak 2023-ra megépülő) atomerőművé. Mint ismeretes, a Hinkley Point C nukleáris erőmű működésének első 35 évében a brit állam garantáltan átvenné az ott megtermelt áramot 92,5 font/MWh egységáron. (Ez a jelenlegi font/euró árfolyamon számolva több mint 127,3 eurós árat jelent.)

Gyorsabban a Siemenstől is

Ahhoz képest, hogy a világ legnagyobb off- (és on)shore erőműgyártója, a Siemens bő egy éve még hivatalosan arról értekezett egy frankfurti szakmai fórumon, hogy 2020 körülre várják, hogy a szélerőművek termelte energia ára pariban legyen az összes többi energiatermelő technológiával, Mike Parr most arra jutott, hogy ez a helyzet tulajdonképpen már most előállt. Összevetette a hivatalos adatokat az angolok Hinkley Pointba építeni készülő C erőművében, a már meglévő offshore szélenergia már jelenleg is olcsóbb – nem csak a még építeni sem kezdett angol nukleáris létesítménynél, de a gáztüzelésű erőműveknél is. Sőt, állítja a szakember, a jövő offshore szélerőművei akár 60 százalékkal olcsóbban lesznek képesek áramot termelni, mint a tervezett brit atomerőmű.

Parr közérdekű adatokra támaszkodott, és onnan, hogy a közvélekedés szerint a tengeri szélenergia túl drága, és túl sok támogatást kap, odáig jutott, hogy mivel ezek az erőművek bizonyítják, hogy képesek olcsóbban termelni, mint a technológiai riválisaik, nemcsak a termelői áraik, de az eddig igen masszív állami támogatások is csökkenni rendeltettek.

Az energetikai szakember szerint pénzügyi (r)evolúció következik Európában, mert arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy az összehasonlítás már nem csak a nukleáris erőművekkel áll meg, hanem a CCGT-vel, vagyis a kombinált ciklusó gázturbinás erőművekkel is. Az energetikai tanácsadó szerint pusztán a termelési költségeket figyelembe véve a tengeri szélerőművek már olcsóbbak a CCGT-knél is. Az Ernst & Young legújabb jelentései az európai szélenergia-bizniszről azt állítja, hogy az offshore szélenergia ára hasonló a CCGT-kéhez, Parr a bajor kormány 2014 novemberében közzétett adataira támaszkodva kimutatta, hogy Dániában több szélerőmű is képes (14-37 százalékkal) olcsóbban termelni.

Milyen áremelés?

A Dán Energiaügynökség legfrissebb közleménye szerint a Vattenfall egy 400 MW kapacitású szélerőműparkot építhet az Északi-tengeren. A Horns Rev 3-ról származó áramért Dánia garantáltan 103 euró/MWh árat fizet – 10 évig. Ami azt jelenti, hogy miközben a Vattenfall lényegesen korábban képes lesz üzembe állítani az új erőművét, mint a britek az új Hinkley Point-i reaktorokat, a dán hálózatba mintegy negyedével alacsonyabb áron kerül be az így termelt áram – aminek gazdasági és szociális hatásait talán nem kell különösebben ecsetelgetni. Ráadásul a tengeri szélerőmű ezen az áron egy évtized alatt kitermeli a beruházási kölségeit, és azt követően lényegében ingyen fog termelni.

A számítások 15 év múlva 25 euró/MWh-s piaci nagykereskedelmi árral számolnak, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ennyire előre prognosztizálni inkább csak ködszurkálás, mivel senki nem tudja, hogy mennyi lesz 10-15-20 év múlva az áram piaci ára. De a 25 eurós piaci árral számoltan a szélerőművek teljes életciklusára vetítve a dán tengeri szélfarmok nagyjából 50-51 eurós egységáron képesek majd termelni. Az atomerőművi beruházás esetén azonban nem csak a megtérülési idő hosszabb – azonos termelési start esetén is még 25 év garantált átvételi árral! – hanem az is szem elől vész, hogy Dániában ma az áram nagykerára 48 euró/MWh. Aminél alig több a szélerőművek által – e számítás szerint 25 év alatt – elérhető.