Hírek

Clinton: "Az amerikaiaknak tudniuk kellene"

2012.09.13 Forrás: renewablebizz.com
A volt amerikai elnök "trombitálja" a megújuló energia üzenetet

Részben motivációs előadó, részben humorista, részben jótékonyság szószóló és részben politikai kommentátorként Bill Clinton volt amerikai elnök nyitotta meg az Orlandóban (Florida, USA) tartott Nemzetközi Napenergia Konferenciát.

A volt elnök elbűvölte a hatalmas előadóteremben és két másik termebe zsúfolódott hallgatóságát azzal ahogyan a napenergiát magasztalta. Ugyanakkor finoman le is hordta az iparágat, amiért nem kommunikálja elég hangosan és látványosan a sikereket, és hagyja, hogy az ellenzők a kudarcokat hangsúlyozzák.

"Az amerikaiaknak tudniuk kellene" volt az egyik gyakran ismételt mondat, a beszédben ami nap és egyéb megújuló energiaforrásoknak a a zöld munkahelyekhez, a technológiai fejlődéshez, a globális versenyképességhez való hozzájárulásáról szólt.

"Meg fogjuk nyerni a csatát, a kérdés csak az, hogy mikor" mondta a volt elnök. Több olyan tényt hangsúlyozott, amelyek mentén az iparágnak ügyesebben kellene az átlagemerrel kommunikálnia.

"Félrevezető az a nézet, hogy a zöld energiaának adott támogatások "kisöpörték" a költségvetést, mert munkahelyeket és cégeket teremtettek."

"A tönkrement Solyndra, amin a napenergia ellenzői csámcsognak, a napenergia iparág beruházási portfóliójának kevesebb mint 1 %-át jelentette."

"Az olajtermelők támogatása 1916 óta folyamatos". Tehát a megújulók nem támogatása nem lenne fair.

"Nincsen egyetlen ország sem ahol az energia politika ne jelentene valamilyen fokú ipari és állami partnerséget, kapcsolatot." Tehát az állam persze, hogy beleszól a piac működésébe.

 

A megnyitóról készült rövid (angol)  összefoglaló riportot itt olvashatja.