Hírek

Braziliában a szél már olcsóbb mint a gáz

2012.01.18 Forrás: Leonardo Energy
A szélenergia már versenyképes a földgázzal, és a szélenergia projektek költsége folyamatosan csökken Braziliában.

A brazil Energia Ügynökség (EPE) elnöke, Mauricio Tomasquim közölte, hogy két új jelenség tapasztalható a brazil villamosenergia termelésben. Egyrészt, a szélenergia már közvetlenül is tud versenyezni a földgázzal, másrészt a szélenergia projektek ára folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Braziliában  2011 augusztusában  1.5 GW szélkapacitás 2014-es megvalósítására tett 44 szélfarm ajánlatot. Az átlagár BRZ$99.58 (US$62)/MWh, ami a földgáz alapú kapacitások (BRZ$103.26/MWh) és a vízenergetikai projektek (BRZ$102/MWh) ára alatt van.

A szélenergetikai projektek ajánlati ára átlagosan 24 %-kal alacsonyabb az előző évihez képest. Ugyanakkor jelentős aggodalom volt, hogy a fejlesztők esetleg a tényleges költségszintjük alatt tesznek ajánlatot.

A második ajánlati körben azonban tovább csökkentek az árak. 1.3 GW szél-kapacitás megvalósítására tett 34 szélpark ajánlatot. Az átlagár BRZ$99.54/MWh volt, miközben a biomassza erőművek BRZ$100.40/MWh áron tettek ajánlatot.

Emlékeztető: Braziliában 2010-re 1 GW szélkapacitás épült ki, főleg az ÉK-en. Ez kb a teljes villamosenergia termelő kapacitás 2 %-át teszi ki. A brazil kormány céljai szerint 2014-re 130 GW, 2019-re pedig 167 GW villamosenergia termelő kapacitás lesz, amiből  kb. 12 GW szélenergia lesz.

A témával foglalkozó Brazil Nemzeti Ürkutatási Intézmény szerint a szélenergia hatalmas társadalmi támogatottságot élvez. 'Az emberek értik a megújuló energia előnyeit'. A kapacitásaukciók nagy nemzetközi vállalatokat, tervező cégeket, alkatrészgyártókat vonzottak. A legutóbbi aukciós körben a Vestas 600 MW kapacitást kapott, és úgy összeszerelő üzemet hoz létre.

 

A teljes, angol nyelvű cikk itt olvasható.