Hírek

Bencsik: "2013-tól lehet új megújuló támogatási rendszer"

2011.11.24 Forrás: Portfolio.hu
Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára egy mai konferencián úgy fogalmazott, hogy a megújuló energia támogatási rendszerrel, a METÁR-ral kapcsolatos jogszabályok hatályba lépésének reális időpontja 2013. január 1. Ez további féléves csúszást jelent az utolsó kommunikált céldátumhoz képest.

A Heti Válasz és a Figyelő mai közös energetikai konferenciáján Bencsik János az NFM klíma- és energiaügyért felelős államtitkára az új megújuló támogatási rendszerrel (METÁR) kapcsolatban elmondta, hogy háromszintű jogszabályalkotásra kerül majd sor. A legfőbb keretszabályok törvényi szinten kerülnek majd meghatározásra, a lényegi elemek kormányrendeletben, míg a részletesebb, technikai specifikációk miniszteri rendeletekben fogalmazódnak majd meg. Bencsik János hozzátette, hogy a támogatási rendszerrel kapcsolatos jogszabályok brüsszeli jóváhagyást is igényelnek, amelyek átlagos átfutási ideje 6-18 hónap, és ennek következtében az új támogatási rendszerrel kapcsolatos jogszabályok hatályba lépésének reális időpontja 2013. január 1.

A területért felelős államtitkár beszédében kifejtette, hogy a brüsszeli átfutáson túl a késlekedés részben abból is adódik, hogy az új támogatási rendszer kidolgozásával és bevezetésével kapcsolatos menetrend nem megfelelősen lett korábban kidolgozva, a munkaanyag egyeztetése később kezdődött meg, mint az elvárható lett volna. Bencsik János hozzátette, hogy a munka felgyorsítására, illetve a hasonló anomáliák elkerülésére megkezdődött a szakállamtitkárság belső átalakítása. 

Az új támogatási rendszerrel kapcsolatban már több céldátum is napvilágot látott korábban, a jelenleg még élő támogatási rendszer, a KÁT-rendszer átalakítását követően a piaci szereplők 2012. január elsejére várták az új ösztönzési rendszer hatályba lépését. Ezt követően a kormányzat a rendszer-anomáliák kiszűrésére, és a szükséges egyeztetések lefolytatása érdekében további félévet csúsztatott a határidőn. A mai bejelentés újabb féléves csúszást jelent, amely mindenképpen negatív hír a zöld piaci szereplők számára, amelyek így további félévig kénytelenek fagyasztani projektjeiket. Az új céldátummal kapcsolatos bizalmat erősítheti, hogy Bencsik János kijelentése szerint a szakállamtitkárság új struktúrájában személyes felelősséget vállal a következő egyéves munka koordinálásáért. 

Az energiaügyi államtitkár beszélt arról is, hogy a források átcsoportosításával várhatóan további 160 milliárd forint kerülhet át az energetikai és energiahatékonysági pályázatokra, amelyeket 2012-ben allokálni is kell. A források főként közintézményi korszerűsítésekre használhatók fel.