Hírek

Belgium "elemszigetet" akar építeni a szélenergia tárolására

2013.01.21 Forrás: rt.com
Az Északi-tengeren létesítenitendő mesterséges sziget lényegében mint egy tengeri szivattyús-tározós erőmű működne, és tárolná a szélerőművek által termelt energiát.

Belgium egy patkó alakú mesterséges szigetet építene az Északi-tengeren. A tervek szerint nem csak az ország szélfarmjai által termelt villamosenergiát tárolná, de jelentős túrista látványosság, és tengeri madarakat vonzó telephely is lenne.

A létesítmény része Belgium energiatervének, amely szerint az ország megújuló energiaforrásokkal váltaná ki a jelenlegi 50 %-os atomenergiát, 2025-ig.

A meglehetősen ambiciózus tervet a belga Északi-tenger miniszter, Jonan Vande Lanotte mutatta be.

A szigetet 5 év alatt épíenék meg, 3-4 km-re a Wenduine falu partjaitól. Kb 3 km átmérőjű lenne, és területének nagy részét a víztározó foglalja majd el. Az energiát a tározóba bepumpált tengervíz fogja tárolni, amelyet - igény esetén - a "patkó nyílásánál" elhelyezett erőműveken keresztül engednek vissza a tengerbe.

A magasságkülönbséget kihasználó szivattyús-tározós erőművek szárazföldön már a 19. század óta használják, de tengervizet Japánban (Okinawa), 1999-ben épetett erőműben használtak fel.

Belgiumnak 2011-ben 1078 MW telepített szélkapacitása volt, de 2020 kb 4000 MW lesz.

A lehetséges partnereket és üzemeltetőket még keresik. Bár finanszírozási részletek még nem ismertek, Lanotte miniszter azt mondta, kb egy szélfarm árával megegyező költségről van szó.

Az eredeti cikk itt olvasható.