Hírek

Az USA-ban a szélenergia csökkenti a nagykereskedelmi árakat

2012.05.23 Forrás: renewablebiz.com
Új tanulmány szerint: az amerikai közép-nyugati régióba, 70 GW szélenergia hálózatra kapcsolása ejlentősen csökkentené a nagykereskedelmi árakat a következő évtizedben.

"A szélenergia és átviteli hálózat lehetséges árhatása a Középnyugati Régióban" c. tanulmány (szerző: Synapse Energy Economics) szerint a 13 állam területét érintő hálózatba tápláló kb 70 GW-nyi szélenergia 2020-ra kb 25 %-kal csökkentené a nagykereskedelmi árakat. A szeles közép-nyugat egyik nagyp problémája, hogy ne elég fejlett az átviteli hálózat. A szélenergia fejlesztése az átviteli hálózati fejlesztési költségeket is csökkentené.

10-50 USD/MWh árcsökkentő hatást lehetne realizálni ha a jelenlegi 10 GW szélkapacitáshoz további 50 GW hozzá lenne adva. Ezen megtakarítás, amennyiben tovább jutna a fogyasztókhoz, 65-200 USD/év megtakarítást jelentene.

A szélenergia térnyerése elsősorban azért vált az elemezések központi kérdésévé, mert a kiöregedő és szennyező szénerőművek fokozatosan leállnak. Az amerikai közép-nyugaton közép távon 3-12 GW kapacitás öregszik ki. Csak itt kb 5 milliárd dollár beruházás kapott engedélyt az 5-7 évre. A hálózatfejlesztési és szélenergia kapacitás növelési projektekkel a nyugati szeles területekről az olcsó villamosenergia el tud jutni a keletebbi területekre.

"Új átviteli hálózat építése, megújuló energiák hálózati integrációja nem feltétlenül jelent nagy fogyasztói terhet. Sőt éppen elenkezőleg"- mondta Jom Hoecker elemző, korábbi FERC (a Magyar Energia Hivatal amerikai megfelelője=Szövetségi Energetikai Szabályozó Bizottság) elnök. "A hálózatfejlesztés évi kb. 150 000 munkahelyet teremt. Amennyiben megújulókat is behozzuk, akkor ez a szám megduplázódik".

 

Az eredeti (angol) cikk itt olvasható.