Hírek

Az energiaügyi biztos Brüsszelbe vinné az energiapolitikát

2012.02.01 Forrás: Portfolio.hu
Egységes, uniós szintű politizálását látna szívesen az energiaellátás területén az EU energiaügyi biztosa 2014-et követően. Günther Oettinger szerint a jelenleg tagállami hatáskörben lévő energiapolitikát át kellene helyezni az Európai Parlament és Tanács kezébe - számol be az EurActive.

Günther Oettinger egy tegnapi konferencián szokatlanul nyílt stílusban beszélt nézeteiről, írja a portál. Az uniós biztos szerint néhány tagállam nem mutat kellő elköteleződést a közös energiapiac létrehozása iránt, és ezért Brüsszelnek érdemes lenne megvizsgálnia, hogy mik nem valósultak meg az elsődleges jogszabályok hatékonytalanságából fakadóan. A jelenleg érvényes uniós jogszabályok szerint ugyanis 2014 végére létre kell hozni az egységes uniós energiapiacot.

"Azt várom, hogy minden hatáskör Brüsszelbe kerüljön, beleértve az energiamixszel és energiaátalakítással kapcsolatos döntési jogokat is. Jelenleg ezek a területek a tagországokhoz tartoznak, azonban véleményem szerint át kellene kerülniük a Tanácshoz és a Parlamenthez" - fogalmazott Oettinger. Míg Franciaország áramellátásnak 90%-át atomerőművekben termeli meg, addig Lengyelország hasonló arányban szénre támaszkodik, miközben Németország teljes áramellátást megújuló alapon kívánja előteremteni, amik a biztos szerint igen erős érvek arra, hogy uniós szintre kellene emelni az energiapolitikát.

Günther Oettinger szólt arról is, hogy a Törökországgal folytatott tárgyalásokat érdemes lenne magasabb szintre emelni, illetve szükség lenne az Európai Energiaközösség kiszélesítésére is. "Az energia nem áll meg az Unió határain" - hangsúlyozta a biztos.

Az EurActive által megkérdezett megújuló energetikában érdekelt iparági személy nem volt elragadtatva a biztos beszédétől. Európának mindent el kell követnie annak érdekében, hogy mielőbb létrejöjjön a közös árampiac, ezért a Bizottságnak inkább kivitelezhető megoldásokon kellene gondolkodnia. A tagállamok nem fogják feladni az energiamixszel kapcsolatos döntési jogukat - tette hozzá a forrás.

 

Az eredeti cikk itt olvasható.