Hírek

"Atomipar reneszánsza" - újabb lövést kapott

2013.02.05 Forrás: Businessgreen+FT
Az Egyesült Királyságban korábban tervezett atomkapacitás növekedése három súlyos pofont is kapott az elmúlt napokban.

Egyrészt a Centrica kiszállt a tervezett atomerőművek finanszírozásából, másrészt a Sellafield rádióaktív hulladékezelési menedzsmentjét t egy parlamenti bizottság szétcincálta, harmadrészt Cumbria megye egyik bizottsága blokkolja a rádióaktív hulladék kezelő elhelyezését.

A Centrica előkészítési költségei elérték a 1 milliárd GBP-os előre rögzített határt, és a cég úgy találta, hogy "a teljes megvalósítási költség és ütemterv annyira bizonytalan", hogy a kiszállás "jobb a cégnek". A Centriaca továbbra is együtt fog dolgozni az EDF-fel, de csak a működő erőműveken. A Centrica a tengeri szélerőművekbe és földgáz erőművekbe fog több tőkét fektetni.

Az eredeti Financial Times cikk itt olvasható. A Centrica közleménye itt olvasható.

Ezzel egyidőben a parlement közpénzeket felügyelő bizottsága éles kritikákat fogalmazott meg a sellafieldi rádióaktív hulladékkezelő konzorcium kapcsán, amely 54 millió GBP-ot kapott 2012-en, noha a megírgért 14 nagyobb fejlesztésből mindössze kettőt valósított meg. A bizottság elnöke Margaret Hodge azt mondta, hogy "egyáltalán nem lehet tudni, hogy fogja a konzorcium kezelni a keletkezett hulladékokat, és ez mennyiben fog az adófizetőknek kerülni, miközben a 14 projektből 12 késik, 5 pedig jelentősen túllépi a költségkeretet." A bizottság jelentésének javaslata, hogy a 2012-ben 1,6 milliárd GBP-s kontségvetésű konzoricum költségvetését és működését szigorúbban szabályozzák. A konzorcium reakciójában elfogadta a kritikákat.

Az eredeti cikk itt olvasható.