Hírek

Annyi az áram, hogy ingyen osztogatják

2016.02.28 Forrás: Piacesprofit.hu

Este kilenctől reggel hatig ingyen kapják az áramot Texas egyes régióiban a háztartások. A szélenergia révén nagyobb az áramkínálat, mint a kereslet. Jobb híján ingyen terítik a piacon.

Az USA tagállamában olyan sok villamosenergiát termelnek a szélenergiás eszközök, hogy egyes közműszolgáltatók nem tudják értékesíteni a teljes mennyiséget, ezért esténként ingyen osztják szét. Nemcsak egy energiaszolgáltatóról van szó, több is ehhez a megoldáshoz folyamodott, csak hogy rendszeresen megszabaduljon a felgyülemlett szélenergiától. Napközben emelt tarifájú az áramfogyasztás, este ingyenes. Az elmúlt 3 évben mintegy 50(!) elektromos szolgáltató cég állt elő valamilyen hasonló díjcsomaggal.

Úgy látszik a felesleges elektromosság továbbítása túlságosan nagy energiaveszteséggel és költséggel járna, mivel a cégek inkább helyben adják oda ingyen a fogyasztóiknak a csúcsidőszakokon kívül. Talán a fogyasztói hűségre utaznak, azt gondolva, a hálás kliensek, akik este mossák így ki ruháikat, edényeiket, vagy kezdenek bulizni, nem választanak más szolgáltatót, mert megéri nekik az esti ingyenes fogyasztás.

Talpuk alatt fütyül a szél – meg a fejük felett is

A The New York Times tudósítása szerint több ezer ember élvezi az új díjszabást a TXU Energy-nek köszönhetően, mely egyike az 50 hasonló konstrukcióval élő cégnek. A cég nappal a piaci árnál valamivel drágább tarifákat számol fel, amivel részben az a célja, hogy csökkentse a hálózat terhelését a csúcsidőben. Ennek az a másik előnye, hogy nem kell új erőműveket építeni a gyarapodó lakosság ellátására.

Texas szeles régió, ezért itt több a befogott szélenergia, mint másutt az országban. De nemcsak ebben rejlik a magyarázat. A szeles óceánparti államok is jó adottságokkal rendelkeznek, náluk is fel lehetne pörgetni ilyen mértékűre a szélenergia-termelést.

A szél egyébként Texasban éjszaka fúj a legerősebben. A szövetségi adókedvezményeknek hála pedig a megtermelt szélenergia olcsó.

Csakhogy a texasi energiaszektor időben ocsúdott fel, és bő tíz éven át egyre-másra installálták a szélkerekeket és a nagy méretű szélenergiafarmokat. Ennek eredményét most aratják le a fogyasztók.

Texasban a szélenergia az energiamix 10%-át teszi ki. Ami az elektromosságot illeti, Texas tulajdonképpen energiafüggetlen, nem kell más tagállamokból importálnia áramot és nem is nagyon szokása az itteni piaci szereplőknek, hogy eladnának áramot az államon kívülre.

A fogyasztók terelése

Olaszországban törvényileg terelik az energiaszolgáltatókat abba az irányba, hogy csökkenték a csúcsidőben a terhelést. Amerikában, Marylandben a Baltimore Gas & Electric pedig kreditpontokat számol el azoknál a fogyasztóinál, akik a csúcsidőben bizonyos mennyiség alatt fogyasztanak. A pontokat aztán levonják a havi számlájukból – ennyivel kevesebbet kell fizetniük a hónap végén a fogyasztásért.

A massachusettsi Worcesterben a National Grid nevű szolgáltató olyan házi energiaszabályozó rendszert építettetett be 11.000 lakásba, melyek okos mérővel rendelkeznek, és ha túl meleg van a szobában, visszafogják az elektromos fűtőtestek fogyasztását.

Ez már a Dolgok Internete (IoT) címszóval jelzett világ, ahol okos eszközök kommunikálnak egymással az előre beállított feltételek szerint (pl. ha 20 Celsius foknál melegebb a hőmérséklet a szobában, a rendszer lép, emberi input nélkül). (Ld. keretes írásunkat.) A szóban forgó rendszert a Ceiva Energy fejlesztette ki.

Az Electric Reliability Council of Texas (Ercot) által mért texasi régiókban 6 millió háztartás van, ezek közül 2014 őszéig több mint 290 ezer csatlakozott ahhoz a programhoz, mely lehetővé teszi az esti ingyenes fogyaszást. Igaz, mintegy 63 ezer háztartás kilépett a programból, mert ők a csúcsidőben is nagy fogyasztók és nem érintette jól őket, hogy azokban az órákban magasabb tarifával fogyaszthatnak csak.

A fogyasztók úgy becsülik, az új módszer havi 40-50 dolláros (11 080-13 800 forintos) megtakarítást eredményez háztartásonként.