Hírek

A szélenergia középtávon csökkenti a villamos energia árát

2011.04.26 Forrás: MSZIT
A szabad piacon működő, már megtérült szélturbinák által előállított villamos energia kedvező termelői ára csökkenti a lakossági villamos energia árat - derül ki a dán, német és osztrák tapasztalatokból. Az árcsökkentő hatás mértéke annál nagyobb, minél jelentősebb arányban vesznek részt a szélerőművek a villamosenergia-termelésben. A megtérülést követően jelentkező kedvező hatás az alacsony működési költségeknek köszönhető.

A termelési  költségeket nézve a szélenergia már most is a legolcsóbbak közé tartozik, hiszen maga a szél ingyen van. "A beruházás megtérülése után 1 kilowattórányi, szélerőműből származó villamos energia piaci ára az atomerőművek által termelt áram árával vetekszik a statisztikák szerint " – emeli ki Dr. Hoffmann László, a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) elnöke.  Tény, ebben az árban nincs benne a tőkeköltség, ám az csak a beruházás megtérüléséig jelentkezik, utána a szélerőművek – miként a dániai vagy az ausztriai példa is mutatja – jelentős árcsökkentő hatást tudnak gyakorolni a villamosenergia-piacra. Óriási előnye a szélerőműveknek, hogy  nem  igényelnek állami beruházástámogatást,  csupán kiszámítható és ösztönző szabályozási környezetet, ami biztosítja a tőkeköltség megtérülését.

A megtérülést követően a szélenergiára épülő technológia esetében nem jelentkezik az energiahordozó ára – amely jellemzően a legnagyobb költségelem –, a karbantartás, az üzemeltetés, valamint a szélerőművektől független villamosenergia-rendszer költségeiből tevődik össze a termelés költsége. A stabil és kiszámítható szabályozás így nem csupán a beruházások megtérülését biztosítja, de megteremti a lakossági villamosenergia-ár csökkentés lehetőségét is.

"A jelenlegi 45-55 forint/kilowattóra lakossági villanyárhoz képest, a széllel termelt villamos energia ára a beruházások megtérülését követően ennek  akár a  harmadára is csökkenhet" – mutat rá Dr. Hoffmann László. "A nagyobb szélenergia-kapacitásokkal rendelkező országok tapasztalatai alapján egyértelműen kijelenthető, hogy középtávon csökken a lakossági áramár, és minél nagyobb a rendszerben a szélerőmű-kapacitás, annál nagyobb mértékben. A kiszámítható szabályozás és támogatási rendszer így azt is elősegíti, hogy az árcsökkentő hatás minél előbb bekövetkezzen."

Ma Magyarországon közel  330 megawattnyi beépített szélkapacitás működik. A Nemzeti Megújuló Energia Cselekvési Terv  ezt 10 év alatt, 2020-ra 750 megawattra növelné, bár a projektek előkészítettsége alapján addigra akár 2020 megawatt szélkapacitás is   épülhetne. "A szélerőművi termelés felfuttatása elemi érdek, hiszen nem csupán olcsó, árstabilizáló hatású, hanem tiszta és helyben megtalálható erőforrásról van szó, amely külső energiafüggőségünket is mérsékli" – hangsúlyozza az MSZIT elnöke. "Arról nem beszélve, hogy a szélenergia-szektor bővülése a hazai gazdaság számára is teremt lehetőségeket, hiszen – más ipari beruházásokhoz hasonlóan - a beruházási költségek közel 30 százaléka a magyarországi építőipar, infrastruktúraépítőcégek és szélerőmű alkatrész beszállítók számára jelenthet bevételt és foglalkoztatást, míg az üzemeltetés a szakképzett hazai munkaerőnek teremt lehetőségeket." – teszi hozzá Dr. Hoffmann László.

Háttérinformáció:

Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT)

A Magyar Szélenergia Ipari Társaságot (MSZIT) a magyarországi szélenergia-ipar meghatározó gazdasági szereplői alapították 2010-ben azzal a céllal, hogy a tagság és a szélenergia-ipar érdekeit koordináltan, egyedi érdektől mentesen, szakmai alapon és professzionális módon képviselő szervezet jöjjön létre. A társaság tagságának együttes szélenergia kapacitása 238 MW, ezzel a teljes a hazai szélerőmű-kapacitás kétharmadának érdekeit jeleníti meg, és mintegy 110 milliárd forintos magyarországi beruházási értéket képvisel. Az MSZIT tagjai együttesen közel 550 GWh villamosenergiát állítanak elő évente, és a valódi megújuló erőforrásra alapozott termelés évente közel 380 000 tonna széndioxid kibocsátás megtakarítását jelent Magyarország számára.  Az MSZIT célja, hogy a szélenergia a valódi megújulók között megfelelő súllyal megjelenjen, a terület műszaki és jogi szabályozása hosszú távon stabil és kiszámítható legyen.

További információ:

Morvay Szilvia
Babel Communications
Mobil: 06/70/941-6908
E-mail: morvay@babelpr.hu