Hírek

A megújuló energiák kora elkezdődött

2014.04.10 Forrás: investor.hu

A megújuló energiák kora elkezdődött a Citigroup elemzői szerint, amit a nap és szélenergia felhasználásának csökkenő költségeivel magyaráznak. Ezek a megoldások egyre inkább versenyképesek már bizonyos földgáztüzelésű erőművekhez képest, ami további lendületet adhat az iparágnak.

Az elemzők szerint a következő öt évben átlagosan 11 százalékkal fognak csökkenni a napelemek gyártási költségei. Ezen felül ráadásul a napenergetikai rendszerek kialakítása is egyre hatékonyabb módon történhet, ami további költségmegtakarítást jelenthet a napenergia felhasználásában.

A modulok élettartama is növekedhet, ráadásul az energia átalakításának hatékonysága is javulhat a jövőben.

Nagyobb, és ebből fakadóan hatékonyabb szélturbinákat vizionálnak a szakértők, ráadásul a szélenergia terén az olcsó finanszírozás miatti nagyobb beruházási hajlandóság is egy pozitív pont.

Eközben a földgáz árának lassú emelkedésére számítanak a Citinél, vagyis a megújulók egyre jobb pozíciót foglalhatnak majd el az energia források versenyében.

A kedvelt vállalatok a szegmensben az Edison International, a Pacific Gas and Electric, a Duke Energy, a DTE Energy, a Westar Energy. Szeretik továbbáa SunEdisont, a SunPowert és a First Solart is.

Ezek közül egyébként a DTE, az Edison és a First Solar egyaránt kitörést produkáltak a napokban, vagyis esetükben a rövid távú technikai kép is figyelemre méltó.