Hírek

A magyarok igenis zöldek!

2014.07.13 Forrás: ZIP Magazin, 2014. július, 23. o.

Egyre "zöldtudatosabbá" válnak a magyarok - legalábbis ezt tükrözi az a felmérés, amelyet júniusban készített a Greenpeace megbízásából az Ipsos.

A tiszta energiaforrások arányának a növelése mellett tette le a voksát a Visegrádi Négyek csoportjához tartozó országok - hazánk mellett a Cseh, a Szlovák és a Lengyel Köztársaság - lakosainak elsöprő többsége. A világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete megbízásából az Ipsos készített felmérést, amelynek során a négy országban összesen 2500 embert kérdeztek meg. A válaszadók online kérdőívet töltöttek ki a számítógépükön. Magyarországon 500 18-65 év közötti válaszadót vontak be a kutatásba.

A reprezentatív kutatás eredménye azt mutatja, hogy 86 százalék azoknak az aránya, akik szerint az Európai Unióban kötelezővé kellene tenni a megújuló energiaforrások arányának növelését. A magyarok ezen a téren még egyértelműbben fejezték ki a véleményüket: 90 százalék voksolt igennel erre a kérdésre. Az összes megkérdezett 85 százaléka emellett az energiaveszteség csökkentésére is kötelezné a tagállamokat. A válaszadók 80 százaléka szerint a megújuló energiaforrások arányának növelése mérsékelné az országuk energiaimport-függőségét, és 76 százalék szerint az energiamegtakarítás szintén ugyanezt segíti elő.

Paks 2-ről is kérdeztek.

A Greenpeace legfrissebb reprezentatív közvéleménykutatása kitért a kifejezetten magyarspecifikus témára, Paks 2-re. Kiderült, hogy a magyarok majdnem kétharmada elutasítja, hogy orosz hitelből orosz nagyvállalatok bevonásával épüljön meg Paks 2. A paksi atomerőmű bővítését a magyarok 59 százaléka ellenzi a jelenlegi konstrukció szerint, és csupán 6 százalék pártolja kifejezetten a beruházást. Ugyanakkor nagyon magas itthon a megújuló energiaforrások támogatottsága: a megkérdezettek 87 százaléka azt szeretné, hogy Magyarország elsősorban tiszta forrásból származó energiát használjon.

Felszólítás a Greenpeace-től.

A Greenpeace felszólítja a V4-ek kormányait, hogy támogassák az EU megújuló energiaforrások kiterjesztésére és az energiahatékonyság növelésére irányuló céljait. Az európai energiaellátás biztonságának a kérdéskörét tették egyébként a június 25-26-i brüsszeli Eu-csúcstalálkozó egyik témájává.