Hírek

A Google tengeri mega-szélparkja megkapta a csatlakozási engedélyt

2012.05.18 Forrás: renewablebiz.com
Újabb lökést kapott a több éve megakadt tengeri szélenergia fejlesztés az Egyesült Államokban, mivel az Atlanti Szél Kapcsolódás nevű projekt végre megkapta hálózat-csatlakozási engedélyét. A szélerőművek építése így 2014-ben megkezdődhet.

Az 5 milliárd dolláros, teljes egészében magán tőkéből, és a beruházás után érvényesíthető adókedvezményekből finanszírozott projekt 10 év alatt valósul meg. Összesen több mint 600 km vezeték 7 000 MW –nyi szél-kapacitás áramtermelését szállítja majd a kontinensre.

Ha elkészül, akkor ez a projekt lesz a világ első, ilyen méretű, integrált tengeri szupersztrádája.

Az USA ún. Nemzeti Tengeri Szél Stratégiája keretében 2020-ra 10 000 MW, 2030-ra 54 000 MW tengeri szélenergia kapacitást tervez.

Ez a gerincvezeték jóváhagyás azért is jelentős, mert az USA észak-nyugati partjainál tervezett tengeri szélerőmű park engedélyezése több éve megfeneklett.

A Google már több mint 910 millió dollárt invesztált megújuló energia projektekbe, melyek összesen 1800 MW tiszta villamosenergiát termelnek. Ezt a tengeri szélenergia projektet konzorciumban finanszírozza a Trans-Elect, Good Energies és Marubeni (Japán) cégekkel. Az internet óriás beruházásaival igyekszik a zöld energia technológiákat segíteni a méretgazdasági korlátok átlépésében, hogy mielőbb, minél versenyképesebbé válljanak.

 

Az eredeti (angol) cikk itt olvasható.