Hírek

A francia számvevőszék túl drágának találja az atomenergiát

2012.06.06 Forrás: http://www.renewablesinternational.net
A francia számvevőszék jelentése szerint az atomenergia többe kerül, mint amennyit a fogyasztók fizetnek, és így bizonyított, hogy az atomenergiát a francia állam támogatja.

Az összesen 446 oldalas, csak franciául publikált, és összefogló nélküli jelentés, arra a kérdésre kereste a választ, hogy "minden költséget figyelembe vesznek-e" Franciaországban a nukleáris energia beárazásánál. A válasz: nem.

A tanulmány úgy találta, hogy az atomerőművek (2010-es inflációs adattal korrigált) építési költségei növekedtek, 1.07 millió euró/MW-ról (1978), 1.37 millió euró/MW-ra (2002), és az 58 francia atomreaktor átlagos beruházási költsége 1.25 millió euró/MW.

Ugyanakkor a következő generációs atomerőművek jóval drágábbal lesznek, elsősorban a biztonsági előírások miatt. A 2006-ban elkezdett, jelenleg építés alatt álló, eredetileg 2012-ben befejezendő, de valsózínűleg csak 2016-ban átadandóó Flamanvielle-i (Franciaország) atomreaktor költsége 3.7 millió euró/MW-os költsége a tervezettnél 50 %-tal több.

Összességében a francia számvevőszék úgy találta, hogy a francia atomenergia ára 49.5 euró/MWh, de a francia Le Figaro szerint a fukushimai katasztrófa miatti biztonsági intézkedések további kb. 10 %-kal, így kb. 54 euró/MWh-ra növelik a költséget.

A jelentés további érdekessége, hogy jelentősen drágábbnak találja az atomenergiát, mint az egy évvel korábbi (ún Champsaur Bizottság), amely kb. 42 euró/MWh árat számolt ki.

Az Európai Szélenergia Társaság becslése szerint 2020-ra a francia atomenergia ára (a 22 bezárandó és helyettesítendő reaktor miatt) 102 euró/MWh lesz, szemben például az 58 euró/MWh-ás szárazföldi, és 75 euró/MWh-os tengeri szélenergiával. Az EWEA számítását közzé is tette.