Hírek

A Bloomberg szerint az amerikai szélenergia gazdaságosabb mint az atomenergia

2013.03.12 Forrás: Bloomberg
A Bloomberg új elemzése szerint az USA-ban annyi szélenergia termelés történik, hogy ez a karbonmentes termelési mód komolyan aláássa az amerikai atom és szén alapú villamosenergia termelés lehetőségeit.

A március 11-ei jelentés "atomipar elhervad az USA-ban, ahogy a szélenergia lenyomja az árakat" fejléccel jelent meg. Az idézet interjúkban iparági szakértők elemzik az amerikai energiaipar helyzetét az után, hogy a szélipar az elmúlt évben 25 milliárd dollárral nőtt.

2012-ben 13 124 MW új szélkapacitás hálózatra csatlakozásával rekordot döntött a szélipar. Ez 28%-os növekedés 2011-hez képest.  Azokon a területeken ahol a szélenergia ipar a leggyorsabban fejlődik, mint például a közép-nyugaton, a nagykereskedelmi árak 40 %-kal csökkentek 2008 óta, így a szélenergia árcsökkentő hatását fogyasztók is élvezik.

A nagy mennyiségű szélenergia jelentősen csökkentette az árakat, és több hagyományos energiahordozó alapú villamosenergia termelő céget jelentős pénzügyi nyomás alatt tart. A Dominion Resources Inc például bezárja egyik pénznyelő atomreaktorát és több szénerőművét eladja, az Exelon Corp. a nukleáris alapú villamosenergia csökkenő hasznára figyelmeztet, az Edison International egyik szénerőműve pedig tönkre ment.

A Bloomberg jelentés szerint "az árak már eddig is jelentős nyomás alatt voltak az olcsó földgáz és a recesszió miatt, amihez most még a "szél-hatás" is hozzájárul."

Az USA-ról szóló Bloomberg jelentés előzménye, hogy februárban a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) az AUsztrál villamosenergia piacot elemezve mutatta be, hogy a szél 14 %-kal olcsóbb mint egy új szénerőmű, és 18 %-kal olcsóbb mint egy új gázerőmű.

"Az a nézet, hogy a fosszilis energiahordozók olcsók, megújulók drágák, teljesen idejét múlta" - mondta Michael Liebreich, a BNEF vezérigazgatója. "Az a tény, hogy a szélenergia olcsóbb mint a szén és gáz, még a világ legjobb fosszilis energiaforrásaival rendelkező országban (USA) is, azt mutatja, hogy a tiszta energia "játék módosító", és az energia rendszerek gazdaságtanát feje tetejére fogja állítani."

Fontos megjegyezni, hogy az USA-ban a szélenergia támogatása termelési adókedvezmény, az ún PTC (Production Tax Credit) segítségével valósul meg.

Az eredeti cikk itt olvasható (angol).

Az ausztrál jelentés itt olvasható (angol).