Hírek

2050-re az energiaigény 80 %-ban kielégíthető lenne megújulókkal

2011.05.10
(MSZIT összefoglaló) Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) 2011. május 9-én közzé tett közel ezer oldalas jelentése szerint az emberiség energiaigényét az évszázad közepére 80 %-ban ki lehetne elégíteni megújuló energiaforrásokkal. Ebben a szélenergiának kulcs szerepe kell legyen, előrejelzések szerint akár 20 %-ot elérhet 2050-re az aránya.

A Különjelentés a megújuló energiaforrásokról és az éghajlatváltozás elleni küzdelemről c. jelentést több mint 120 tudós készítette, és több mint 160 (már létező) forgatókönyvet hasonlítottak össze. A végső konklúzió  szerint -, amennyiben megfelelő közpolitikai lépések történnek, a célok elérése teljesen reálisan megvalósítható és  a megújulók 2010-2050 között össszesen 220-560 gigatonna széndioxid egyenértéknek megfelelő kibocsátás-megtakarítást "termelnének".Jelenleg a technológiai potenciál 97 %-át nem használjuk ki.

A jelentés szerint a megújulók ilyen arányú térnyerése megvalósítható, de ugyanakkor "anyagilag és technikailag is igen nagy kihívást jelent".  Youba Sokona a szakértői csoport társelnöke is elismeri, hogy a megújulókban rejlő lehetőségek ilyen arányú használata meglehetősen szélsőséges nézeteket válthat ki, ugyanakkor a jelentés óriási hozadéka, hogy a döntéshozókat tájékoztatja a lehetséges lépésekről, következményekről ,és arról, hogy mindannyian felismerjék, hogy az együttes fellépéssel sokkal erőforrás-takarékosabban lehet rátérni az alacsony szénkibocsátású, fenntartható fejlődési pályára.

A jelentés kiemeli, hogy a megújulók térnyerésének sokkal inkább a közpolitikák és szabályozás elégtelensége, és kevésbé a technológiai hiányosságok, és fizikai potenciál a korlátja.Minden vizsgált forgatókönyv szerint jelentősen meg fog növekedni a megújulók szerepe. Az egyes forgatókönyvek eltérnek a fejlődés mértékében, de közös tanulság, hogy múltbeli tapasztalatok alapján koncentrált politikai lépések szükségesek.

A tanulmány négy jelentősen különböző, részletes forgatókönyvet vázol fel. A legoptimistább szerint 2050-re a világ energiaigényének akár 77 %-át megújulókkal fogjuk kielégíteni. Ez kb. 314 Exajoule energiát jelent (kb. háromszorosa az USA 2005-ös energiafogyasztásának). Ehhez 2020-ig 1360-5100 milliárd USD befektetés szükséges, a következő, 2030-ig terjedő évtizedben pedig 1490-7180 milliárdra.

Bár számos megújuló technológia már jelenleg is versenyképes, a termelési költségek még mindig magasabbak a piaci árnál, de ezen torzítás korrigálható, amennyiben az externális társadalmi és környezeti előnyök és hátrányok be vannak árazva: vagyis ha a szennyzőbb technológiák megfizetnék az általuk okozott károkat.

Egyértelműen kimutatható, hogy több technológia kombinálása, és nagyobb földrajzi területen elhelyezkedő egységek együttes figyelembevétele jelentősen csökkenti a technológiából eredő bizonytalanságot.

Szükség van intelligens és fejlett kiegyenszabályozó technológiákra, kereslet -kínálat előrejelző rendszerekre.

A jelentés kiemeli a szélenergiában rejlő lehetőségeket. A villamosenergia igény közel 2 %-át szélenergiával állították elő, de 2050-re ez akár 20 % is lehet.

A riport innen letölthető: www.srren.org