Hírek

(IEA - MSZIT összefoglaló) Ismét nőtt a széndioxid kibocsátás - Az időjárásfüggő megújulókat könnyebb kiszabályozni mint korábban gondolták

2011.05.30 Forrás: IEA alapján MSZIT
A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) közleményben hívta fel a figyelmet arra (május 30), hogy a újabb rekordot döntött a világ CO2 kibocsása egyre nehezebben lesz teljesíthető a 2020-as cél. Ezzel egy időben az IEA egy átfogó tanulmánya (május 24) szerint a megújulókra jóval nagyobb arányban lehet építeni mint korábban gondolták, mert lényegesen kisebb kiszabályozási problémát jelentenek.

Az IEA legutóbbi Wold Energy Outlook becslése szerint 2010-ben a világ CO2 kibocsátása újabb történelmi  rekordot ért el. A 2009-es, világgazdasági válság miatti szolid csökkenés után 2008-hoz képest újabb 5 %-kal növekedett a kibocsátás, és így már 30,6 Gigatonna. Az IEA vezető közgadásza, Dr. Fatih Birol szerint "az elemzés egy újabb figyelmeztetés"

Még aggasztóbb, hogy az energiaszektor 2020-ra megcélozott kibocsátási értékének már a 80 %-ánál tartunk, és ez már lényegében "palackozva van", mert a jelenleg építés alatt álló erőmüvek fogják kibocsátani.

A kibocsátásnövekedésben a nagy fejlődő országok (India, Kína) a gyors növekedéssel,  az OECD országok a fajlagos aránytalansággal, és jelentős abszolút kibocsátással felelősök. Az OECD országok egy főre eső kibocsátása 10 t, míg Kínáé 5,8 tonna, Indiáé pedig mindössze 1,5 tonna.

A probléma az, hogy az ENSZ keretében zajló klímatárgyalások jelenlegi állása szerint a CO2 kibocsátási szintet úgy határozták meg, hogy lehetőleg a felmelegedés ne legyen több 2 C-nál. Ezen hőmérsékleti szinthez viszont 450 ppm szinten kellene tartani a CO2 légköri koncentrációt, amire nagyon kicsi az esély további intézkedések nélkül.

Ahhoz, hogy ezt a szintet tartani tudjuk, az éves kibocsátás nem lépheti túl a 32 Gt-t. Másképpen mondva, a következő 10 évben összesen  növekedhet annyit a kibocsátásunk mint 2009-2010-ben.

A jelentés és sajtóanyaga itt olvasható (angol).

 

A kibocsátáscsökkentés egyik leghatékonyabb eszköze a megújuló energiaforrások használata. Az IEA új tanulmánya alapján az időjárásfüggő és változó termelésű technológiák (napenergia, szélenergia, ár-apály) a rendszer kiszabályozás szempontjából kisebb, leküzdető problémát jelentenek mint korábban általánosságban gondolták.

A vizsgálat azért is nagyon fontos, mert a változékony, "nehezen kiszámítható" termelés szokott az egyik fő emlegetett negatív tulajdonsága lenni a megújulóknak. Ugyanakkor még az IEA szerint is a jövőben sokkal nagyobb szerepük lesz: 2035-re a villamosenergia legalább 45 %-át ezek fogják termelni, ezen belül a 2008-as 1 %-ról, 17%-ra fog  a változékony termelésű megújulók (nap, szél, ár-apály) aránya nőni.

Az IEA Harnessing Variable Renewable: a Guide to the Balancing Challenge c. tanulmánya  rendszer-rugalmasság szempontjából nagyon különböző régiókat vizsgált meg (1. Japán, 2. Egyesült Királyság és Írország, 2. Ibéria félszigeten Spanyoloszág és Portugália, 3. Mexikó, 4. Nordic piac (Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország), és az USA  nyugati része).

A tanulmány lényege volt, hogy nagyon különböző rugalmasságú rendszereket vizsgálva is jóval nagyobb a változékony termelési megújulók rendszerbe fogadhatóságának határa, és jóval kisebb a technikai probléma mint korábban gondolták.

A tanulmány és sajtóanyaga itt olvasható.